Connect with us

National

ROBOR, la cel mai mare nivel

Indicele ROBOR la 3 luni a atins la cel mai mare nivel, din noiembrie 2014 până în prezent.

Published

on

Pentru a 15-a zi consecutiv, indicele ROBOR la trei luni – în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei – a continuat să crească, ajungând astăzi la nivelul de 1,8%, cel mai mare din noiembrie 2014. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a explicat cu puţin timp în urmă că cererea de lichiditate a fost cauzată, între altele, de faptul că Fiscul a colectat mai mulţi bani de la contribuabili. Pentru a calma cererea de lichiditate din această perioadă, Banca Naţională a României a intervenit pe piaţa interbancară şi a împrumutat băncile comerciale cu 9 miliarde de lei.

Mugur Isărescu:

După ce a discutat cu conducerea Băncii Naţionale a României, ministrul de Finanţe, Ionuţ Mişa s-a arătat optimist că specialiştii Băncii Centrale vor găsi soluţii pentru temperarea creşterii ROBOR. Mişa a încercat să găsească şi explicaţii pentru creşterea acestui indice.

Ionuț Mișa:

Liberalul Daniel Zamfir, preşedintele Comisiei economice a Senatului, apreciază că indicele ROBOR nu putea să crească decât dacă Banca Naţională permitea acest lucru. Mai mult, spune acesta, jocul băncilor cu dobânda este extrem de periculos deoarece intimidează creditarea şi va duce la creşterea ratelor la bancă.

Daniel Zamfir:

 

%d blogeri au apreciat: