Connect with us

Evenimente

România a preluat președinția Consiliului UE

M.A.I. prezidează componența de afaceri interne

Published

on

Începând de astăzi, România asigură Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, context în care M.A.I. va prezida, pentru şase luni, componenta de afaceri interne a Consiliului.

În această perioadă, Ministerul Afacerilor Interne va conduce 20 de grupuri de lucru, va furniza expertiză pentru 10 grupuri de lucru aflate în responsabilitatea altor ministere şi va participa cu specialişti la alte 3 grupuri de lucru la nivelul agenţiilor europene.

În total, MAI va gestiona problematica dezbătută în peste 200 de reuniuni ale grupurilor de lucru care se vor desfăşura în special la Bruxelles.

De asemenea, în cele şase luni ale Preşedinţiei Române, MAI va organiza în România 20 de evenimente informale, dintre care 2 reuniuni la nivel ministerial, 9 reuniuni la nivel de înalţi funcţionari – directori şi şefi de agenţii şi 9 reuniuni la nivel de experţi.

Primul eveniment de acest gen va avea loc la Bucureşti, în intervalul 29-31 ianuarie, va fi organizat de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi va avea ca temă pregătirea la dezastre cu probabilitate redusă de producere, dar cu impact major.

Reuniunea Informală a Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne, la nivel de miniştri, va fi următorul eveniment şi se va desfăşura tot la Bucureşti, în perioada 7-8 februarie 2019.
Printre priorităţile pe componenta de afaceri interne a Preşedinţiei Române a Consiliului se numără continuarea unor dosare importante aflate în prezent în lucru, precum migraţia, gestionarea frontierelor externe şi consolidarea securităţii interne a Uniunii Europene.

Alte dosare pe care Ministerul Afacerilor Interne din România le va trata cu prioritate pe timpul deţinerii Preşedinţiei Consiliului UE sunt cele reprezentate de combaterea conţinutului terorist din mediul on-line şi dezvoltarea la nivelul UE a principiului community policing. 

Conceptul de community policing este o iniţiativă a Ministerului Afacerilor Interne român menită să uşureze relaţionarea dintre forţele de ordine şi comunităţile de expaţi aflate în Statele Membre ale Uniunii Europene. 

România deţine o expertiză notabilă în acest domeniu, poliţiştii români desfăşurând misiuni la nivel operativ în state precum Italia, Spania, Franţa sau Bulgaria. Misiunile s-au finalizat cu rezultate foarte bune în domeniul prevenirii şi combaterii criminalităţii cu autori sau victime cetăţeni români domiciliaţi în ţările menţionate.