Connect with us

National

România – creștere economică robustă

Nivelul inflației este așteptat să scadă semnificativ

Published

on

Previziunile economice europene de primăvară estimează că, în România, creșterea economică va fi robustă în următorii 2 ani, datorită unui puternic consum privat și a revigorării sectorului de investiții. Totodată, nivelul inflației este așteptat să scadă semnificativ și să rămână la niveluri minime în intervalul analizat. În ceea ce privește consolidarea fiscală, este posibil ca ea să intre pe trend negativ în 2016.

Potrivit datelor, creșterea PIB-ului va rămâne la același nivel ca în 2014 (2,8%), urmând apoi un trend crescător în 2016 (până la 3,3%). Inflația este estimată la 0,2% pentru anul în curs și în ușoară creștere, până la 0,9%, în 2016. Iar șomajul își va continua tendința de scădere, înregistrând rate de 6,6 și, respectiv, 6,4% în 2015 și 2016 (sub media europeană).

Pe ansamblul Uniunii Europene, creșterea PIB-ului este estimată la 1,8% în 2015 și 2,1% în 2016. Inflația urmează același trend ca în România, înregistrând valori minime în 2015 (0,1%) și în creștere în 2016 (1,5%). Șomajul este în scădere și la nivel european, el estimându-se să ajungă la 9,6 și, respectiv, 9,2% în 2015 și 2016.

Previziunile se bazează pe o serie de ipoteze externe referitoare la ratele de schimb, ratele dobânzilor și la prețurile produselor de bază. Cifrele utilizate reflectă așteptările pieței, provenite de la piețele de instrumente financiare derivate la momentul realizării previziunilor.

Previziunile țin seama de toate datele și de toți factorii pertinenți, inclusiv de ipotezele referitoare la politicile guvernamentale, disponibile până la data de 21 aprilie 2015. Sunt incluse numai politicile care au fost anunțate în mod credibil și au fost detaliate într-un grad corespunzător, iar previziunile se bazează pe un scenariu de tip status-quo.

Comisia urmează să își actualizeze previziunile economice în luna noiembrie.