Connect with us

National

România nu şi-a îndeplinit obligaţiile de stat membru în 11 domenii (audio)

Published

on

România a fost notificată de Comisia Europeană că nu şi-a îndeplinit obligaţiile de stat membru în 11 domenii. Riscă acum să fie declanşate procedurile de sancţionare pentru fiecare în parte, la capătul cărora ar putea să primească amenzi mari. Printre domenile vizate se numără cel al transporturilor rutiere, piaţa asigurărilor auto sau restricţiile impuse comerţului cu gaze naturale, după cum transmite din Bruxelles, corespondenta RRA, Amalia Bojescu:

Trei dintre procedurile de infringement privesc incapacitatea guvernului României de a-şi respecta angajamentele asumate pentru combaterea poluarii. Iar în cazul monitorizării calităţii aerului, Comisia Europeană vorbeşte chiar de un „eşec sistemic”. La Bucureşti, Ministerul Mediului a reacţionat imediat la aceste avertismente. Bogdan Isopescu:

România nu este singurul stat avertizat de executivul comunitar. În total, în iulie Comisia Europeană a trimis 130 de scrisori de notificare a întârzierii în îndeplinirea obligaţiilor.

Printre statele care au primit astfel de avertismente: Belgia, Cehia, Estonia, Polonia, Portugalia, Suedia, Ungaria sau Spania.

Şi Austria a primit un aviz motivat, din cauza incompatibilităţii legislaţiei sale cu privire la reducerea alocaţiilor pentru copiii ai căror părinţi lucrează pe teritoriul ţării, dar locuiesc într-un alt stat al Uniunii Europene. Indexarea alocaţiilor pentru copii îi afectează şi pe cetăţenii români care muncesc în Austria şi plătesc contribuţii sociale.