Connect with us

Evenimente

România participă la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice

Doar 20% din deșeurile electrice generate la nivel global sunt reciclate

Published

on

Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice este organizată pentru prima dată pe 13 octombrie 2018 pentru a promova colectarea selectivă a echipamentelor electrice și electronice din întreaga lume. Campania a fost inițiată de WEEE Forum, asociația internațională a sistemelor de colectare a deșeurilor electrice, alături de 26 de membri ai săi și implică în jur de 40 de organizații diferite din 20 de țări din întreaga lume. Ținta evenimentului este de a crește nivelul de conștientizare privind importanța colectării deșeurilor electrice și de a încuraja consumatorii să facă acest gest responsabil, având ca obiectiv secundar creșterea ratelor de reciclare în această zi dedicată, dar și ulterior.

Asociația Română pentru Reciclare – RoRec, alături de operatorii săi parteneri, pun România pe harta țărilor participante la Ziua Internațională a Reciclării Deșeurilor Electrice printr-o serie de acțiuni de educare și colectare în școli și orașe. Începând din 13 octombrie vor avea loc 19 astfel de acțiuni de amploare în București, Timișoara, Galați, Ploiești, Arad, Pitești, Bacău, Sibiu, Baia Mare, Satu Mare, Târgu-Jiu, Bistrița, Alba Iulia, Călărași, Zalău, Giurgiu, Alexandria, Odorheiu Secuiesc și Sinaia. Cetățenii vor avea ocazia să afle mai multe informații despre colectarea și reciclarea deșeurilor electrice, precum și despre felul în care pot să scape de acestea într-un mod corect și simplu, apelând fie la punctele de colectare provizorii ce vor fi amenajate în orașele menționate mai sus, fie la TelVerde 0800 444 800, serviciul national de preluare gratuită de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție a deșeurilor electrice grele sau voluminoase.

Se estimează că în 2018 vor fi generate 50 milioane de tone de deșeuri electrice la nivel mondial. Jumătate dintre acestea reprezintă dispozitive personale cum ar fi calculatoarele, monitoarele, smartphone-urile, tabletele și televizoarele, restul fiind aparate de uz casnic și echipamente de încălzire și răcire. Doar 20% din deșeurile electrice generate la nivel global sunt reciclate în fiecare an, ceea ce înseamnă că, anual, 40 de milioane de tone de deșeuri electrice sunt fie depozitate, incinerate sau tranzacționate ilegal și tratate neconform, iar acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că 66% din țările lumii au o legislație privind deșeurile electrice. Implicațiile sunt pierderi uriașe de materii prime valoroase și critice pentru industrie, precum și probleme serioase de sănătate, de mediu și sociale prin transferurile ilegale de deșeuri către țările în curs de dezvoltare.

 

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON