Connect with us

National

România poate ajunge în primele 10 economii europene

Published

on

Reprezentantul Băncii Transilvania a spus că România poate ajunge în primele 10 economii europene până la sfârşitul deceniului din perspectiva Produsului Intern Brut nominal.

El a argumentat că ţara noastră are o populaţie mai tânără faţă de statele occidentale, iar investiţiile blocului euroatlantic în economia naţională vor continua.

Un dezavantaj ar fi, în opinia lui Andrei Rădulescu, dezinteresul nostru faţă de reforma administraţiei publice, indispensabilă, mai ales în contextul digitalizării.

Indicele de Referinţă pentru Creditele Consumatorilor, în funcţie de care se calculează dobânzile în următorul trimestru la creditele bancare, a urcat la 4,06 la sută, de la 2,65 la sută şi este valabil pentru perioada octombrie – decembrie.

Acesta este însă mai scăzut decât nivelul actual al ROBOR, care se menţine de trei zile la 7,93 la sută. IRCC a înlocuit ROBOR la calcul creditelor noi acordate de bănci din mai 2019 şi este aplicat cu o întârziere de un trimestru de la momentul calculării.

Analiştii consideră că economia mondială se apropie de o perioadă de recesiune. În opinia lor, urmează o nouă ordine mondială şi o reaşezare a fluxurilor şi politicilor monetare care vor fi negociate între China şi Statele Unite ale Americii. Andrei Rădulescu, director de analiză macroeconomică la Banca Transilvania:%d blogeri au apreciat: