Connect with us

Sport

Romania poate face pasul decisiv spre EURO 2016

Published

on

romania-irlanda-de-nord1

Naţionala României poate face un pase mare spre calificarea la Euro 2016, la finalul acestei săptămâni. Sâmbătă, 13 iunie, „tricolorii” vor juca la Belfast, împotriva Irlandei de Nord, într-un duel al primelor două clasate din grupa F a preliminariilor. Cu o victorie pe terenul britanicilor, echipa lui Anghel Iordănescu s-ar desprinde la 4 puncte în clasament şi ar fi aproape sigură de prezenţa la turneul final din Franţa.

Pe lângă succesul care ar putea fi fundamental în ecuaţia calificarii, jucătorii români au şi ocazia de a pune capăt unei tradiţii nefavorabile. Nord-irlandezii s-au impus de fiecare dată în cele două meciuri în care au întâlnit România pe teren propriu.

Prima oară s-a întâmplat în preliminariile Cupei Mondiale din 1986, pe 12 septembrie 1984, când România, antrenată atunci de Mircea Lucescu, a pierdut cu 3-2, la capătul unui meci în care Gheorghe Hagi a marcat primul său gol pentru naţională.

Aproape 10 ani mai târziu, pe 23 martie 1994, într-o partidă amicală, Irlanda de Nord s-a impus cu 2-0. La fel ca şi acum, „tricolorii” erau pregătiţi de Anghel Iordănescu.

Şi în privinţa duelurilor directe per total Irlanda de Nord stă mai bine, cu trei victorii în cinci jocuri. Cel de-al treilea succes al britanicilor este şi cel mai dureros. Pe 18 octombrie 1985, România rata şansa de a merge la Cupa Mondială din Mexic, după ce era învinsă pe fostul „23 August” cu 1-0, printr-un gol marcat de Jimmy Quinn în minutul 29.

Cele două victorii ale României au fost obţinute cu acelaşi scor, 2-0. Pe 27 mai 2006, într-un amical disputat în Statele Unite, la Chicago, Tiberiu Bălan şi Daniel Niculae marcau golurile primului succes obţinut de „tricolori” în faţa nord-irlandezilor, iar dubla lui Paul Papp din noiembrie anul trecut a adus victoria în meciul tur din aceste preliminarii.

Aşadar, un succes la Belfast, sâmbătă, ar egala bilanţul confruntărilor directe dintre cele două echipe, ar fi primul în deplasare în faţa Irlandei de Nord şi ar apropia România de prezenţa la Euro 2016.

Clasamentul Grupei F:

Sursa: Digisport

%d blogeri au apreciat: