Connect with us

National

România, primul loc în Europa la producția de porumb

Lecția învățată de fermieri

Published

on

România a fost anul trecut cel mai mare producător de porumb din Europa, cu o recoltă de aproape de 19 milioane de tone.

Preţul de vânzare a fost mai mare faţă de anii anteriori, aşa că agricultorii au scos un profit bun. Mulţi vor să îl investească în tehnologii avansate, care să le sporească producţia.

Un agricultor din Timiş a cultivat aproape 200 de hectare şi spune că la finalul recoltei i-a părut rău că nu a avut o suprafaţă mai mare, pentru că a vândut tot, la un preţ foarte bun.

Mircea Hodoșan, agricultor: “Am încheiat cu o medie de 10.600 kilograme porumb stas. Am avut investiţii de utilaje.
În ultimele zile din aprilie a început ceva ploaie, în mai a plouat, iunie a plouat, iulie a plouat, apoi a venit căldura.”

Anul trecut, în Timiş, a fost o producţie de peste nouă tone de porumb la hectar. Specialiştii spun că vorbim despre cea mai bună recolta din ultimii 20 de ani.

Fermierii au adaptat seminţele cultivate la solul şi la condiţiile meteo de la noi.

Florin Imbrea, decan Facultatea de Agricultură Timişoara: ”În ultimii ani, companiile au creat hibrizi cu rezistenţă la secetă. Nu trebuie uitat sistemul de maşini agricole, fermele la ora actuală au o dotare foarte performanţă, numărul de lucrări efectuate sunt minime, astfel că o parte din apă rămâne în sol şi nu se pierde prin evaporaţie.”

De câştigat au avut şi cei care au investit în sisteme de irigaţii.

Gheorghe Lămureanu, fermier, inginer agronom: “România are un potenţial extraordinar de ridicat, dar acest potenţial trebuie susţinut şi de o agrotehnică şi de nişte fermieri care să lucreze aşa cum trebuie pământul.”

Pentru depozitare, mulţi fermieri au ales o metodă foarte populară în Occident. Cerealele sunt păstrate în saci uriaşi, numiţi silobaguri.

Robert Slah, tehnician: “Pe aceste silobaguri le putem compara cu nişte saci din material plastic. Practic, o folie în care cerealele stau depozitate pe timp de iarnă. După cum se vede, nu este nicio problemă. Avem experienta anilor trecuţi, marfa va fi corespunzătoare calitativ.”

La malul mării, coada de TIR-uri pline cu porumb se întinde pe câţiva kilometri. În 2018, prin portul Constanța au trecut peste 4 milioane de tone de porumb.

Nicolae Dan Tivilichi, director general APC: “O mare parte din principalii opertori din portul Constanța sunt şi traderi, şi atunci, este interesul lor să-şi crească atât producţia, cât să o valorifice la export prin portul Constanța, iar noi simţim acest lucru prin traficul realizat în portul Constanța în 2018, trafic în care producţia agricolă reprezintă mai bine de 30%.”

Navele încărcate cu porumb au avut ca destinaţie multe ţări din Uniunea Europeană, Asia şi Noua Zeelandă.

sursa: stirileprotv.ro