Connect with us

National

Romanul ”Solenoid”, al lui Mircea Cărtărescu – cea mai bună ficțiune, în topul Los Angeles Times

Published

on

Scriitorul român Mircea Cărtărescu a fost recompensat pentru romanul „Solenoid”, la cea de-a 43-a ediție anuală a Los Angeles Times Book Prizes, premii decernate, vineri seară, în cadrul unei ceremonii, care a avut loc la Bovard Auditorium al Universității din California de Sud, relatează Los Angeles Times. „O poveste enigmatică despre artă și viață în Bucureștiul comunist”, astfel descriu jurnaliștii americani romanul lui Cărtărescu.

”Mircea Cărtărescu a luat premiul pentru ficțiune pentru «Solenoid», o explorare borgesiană a vieții și a artei în care diverse dimensiuni monstruoase erup în România comunistă”, a notat publicația citată, despre autorul român, precizând că premiile acordate la unele categorii ”au contribuit la impulsionarea unor scriitori mai puțin cunoscuți (cel puțin pentru cititorii americani)”. „Solenoid” a intrat pe piața din SUA , la finalul anului trecut. În luna decembrie, romanul lui Cătărescu a fost elogiat, într-o cronică din New York Times. Romanul ”este plasat în mediul dur din capitala României la sfârșitul anilor 70 și începutul anilor 80” și prezintă reflecțiile unui profesor ”asupra tinereții sale, a mamei sale, a slujbei sale, a visurilor sale tulburătoare și a intuiției sale copleșitoare că anomaliile vieții lui constituie un tipar impenetrabil”, scria, atunci, Dustin Illingworth, în New York Times.

”Într-una dintre poze, editorul meu american e transfigurat de bucurie. Mulțumesc, Will Evans, mulțumesc, Sean Cotter, mulțumesc juriului Los Angeles Times Book Prize! Mulțumesc ICR NY pentru recentul turneu american! Încă nu-mi vine să cred că “Solenoid” a câștigat acest premiu, unul dintre cele mai importante din USA”, scrie Mircea Cărtărescu, pe Facebook.

Scriitorul a declarat, pentru Radio România Cultural, că nu s-a așteptat să primească această prestigioasă distincție: ”Uite că, până la urmă, minunea s-a întâmplat. Încă mai cred că dorm și visez. Nu m-am dezmeticit încă. Nu am, așa, un sentiment de exultare și mi se pare un lucru care va da încă un impuls acestei cărți în Statele Unite și, bănuiesc eu, nu numai în Statele Unite. Sunt foarte bucuros pentru primirea acestui premiu!”.