Connect with us

Sanatate & Life Style

Rosul unghiilor la copii: de ce apare și cum îi putem opri

Published

on

Rosul unghiilor poate fi un semn de depresie sau anxietate.

Rosul unghiilor este inestetic și poate duce la leziuni ale pielii, infecții și alte riscuri pentru sănătate. Este un obicei obișnuit, practicat în timpul copilăriei și deși poate fi frustrant pentru părinți, este adesea inofensiv. Iată cum să-ți ajuți copilul să nu mai aibă acest obicei nepotrivit odată pentru totdeauna.

Acest obicei dispare pe măsură ce copiii cresc și observă că adulții din jur nu fac acest lucru. Rosul excesiv al unghiilor poate fi problematic pentru sănătatea copiilor, cauzând infecții sau leziuni ale pielii, unghiilor și cuticulelor.

De ce își rod cei mici unghiile?

Potrivit Jurnalului Internațional de Dermatologie a Femeilor, mușcatul unghiilor sau onicofagia este o afecțiune cronică compulsivă cu care se confruntă 20 până la 30% din populație. Copiii își pot roade unghiile din mai multe motive, inclusiv anxietate, depresie, stres sau neliniște fizică. E important să vedem dacă acest obicei poate avea cauzele anterioare și, dacă se întâmplă acest lucru, să aflăm ce anume îi neliniștește pe cei mici.

Pe de altă parte, uneori este pur estetic, spune Antwon Chavis, profesor de pediatrie la Oregon Health & Science University. „Unor copii le place foarte mult să aibă unghii scurte”. Și e posibil să fie nerăbdători să le scurteze și să nu mai aibă răbdare până și le-ar putea scurta cu un instrument de tăiat.

Consecințele rosului unghiilor

Deși rosul unghiilor este inestetic în situații sociale, este de obicei inofensiv pentru copii. Cu toate acestea, poate deveni o îngrijorare medicală dacă dăunează cuticulei, unghiei sau pielii din jur. Mușcatul unghiilor poate crește și riscul de paronichie, o infecție a pielii din jurul unghiilor.

Consecințele acestui obicei nu pot fi limitate la deteriorarea unghiilor; conform unui studiu, mușcatul unghiilor poate contribui, de asemenea, la deteriorarea gingiilor și a rădăcinii dinților.

Forța de a mușca suficient de tare pentru a rupe o unghie poate afecta dinții copiilor și poate duce la probleme dentare grave. Și, foarte important, rosul unghiilor poate fi și un semn de depresie, anxietate, stres sau neliniște. Acesta este un aspect foarte important, mai ales dacă se asociază și cu alte simptome ale depresiei sau anxietate.

Chiar dacă nu mai sunt alte simptome, e important să ne gândim dacă rosul unghiilor nu e un mecanism al copilului de a face față stresului sau neliniștii. Și e nevoie să stăm de vorbă cu el și să aflăm ce anume îl face să fie stresat sau să simtă inconfortabil.

Cum să-ți împiedici copilul să-și roadă unghiile? Distrage-i atenția!

Poți încerca să concentrezi energia copilului tău asupra altor lucruri. De exemplu, în loc să își muște unghiile, mai bine se joacă cu o păpușă, o minge antistres sau orice altceva îi face plăcere. În timp, obiceiul mai puțin dorit poate fi înlocuit cu obiceiul sănătos.

Este important, de asemenea, cum am spus anterior, să identifici și factorii de stres care ar putea cauza obiceiul de a-și roade unghiile. Pentru unii copii, rosul unghiilor poate fi un obicei prin care fac fațăstresului. Este important să știi dacă ceva îl supără pe copilul tău și să-l ajuți să găsească soluții sănătoase.

sursa: csid.ro

ULTIMA ORĂ

Sport5 ore ago

FC Voluntari – FC U Craiova 1948 și FC Botoșani – Dinamo deschid etapa a 6-a a Play-off-ului/Play-out-ului Superligii

Marți aduce două partide captivante în Superliga României, în deschiderea etapei a 6-a a Play-off-ului și Play-out-ului. În primul meci,...

National6 ore ago

Proiect de Lege: Elevii care promovează Bacalaureatul pot mări notele la o materie

Un proiect de lege depus la Senat aduce o veste bună pentru elevii care au promovat examenul de Bacalaureat. Conform...

Regional6 ore ago

Varianta de ocolire a municipiului Târgu-Jiu, VO 66B, deschisă circulației

Varianta de Ocolire a Municipiului Târgu-Jiu, VO 66B, s-a deschis, astăzi, 23 aprilie, între localitățile Romanești-Bălești-Bârsești. Acest tronson important de...

Regional6 ore ago

Ziua Forțelor Terestre, marcată la Băilești

Ziua Forțelor Terestre a fost marcată, astăzi, la Băilești, printr-o ceremonie militar-religioasă. Evenimentul a avut loc la Monumentul Eroilor. Ziua...

Regional6 ore ago

Craiova găzduiește Competiția Națională de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat

În perioada 24-26 aprilie, Craiova devine gazda prestigioasei Competiții Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat, Faza a...

Regional7 ore ago

Premieră la Teatrul Național „Marin Sorescu”: „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, în regia lui Radu Afrim

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se pregătește pentru o premieră de excepție: spectacolul „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, regizat...

Regional7 ore ago

Starea drumurilor din Stațiunea Rânca, îmbunătățită de acțiunea drumarilor după ninsorile recente

Drumarii au intervenit prompt în Stațiunea Rânca, asigurând o circulație rutieră fără probleme în urma ninsorilor din ultimele zile. Utilizând...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON