Connect with us

Evenimente

Rusia cere garanții (audio)

Moscova intenţionează cu fermitate să obţină garanţii de securitate în formă scrisă, cu valoare juridică obligatorie

Published

on

Viceministrul rus de externe, Serghei Ryabkov, a declarat ieri la o conferinţă de presă online, că Moscova intenţionează cu fermitate să obţină garanţii de securitate în formă scrisă, cu valoare juridică obligatorie, care să excludă orice nouă extindere a NATO spre est, şi indiferent de aceasta, desfăşurarea ţările vecine cu Rusia de arme ofensive ce ameninţa securitatea acesteia. Serghei Ryabkov a precizat pentru corespondentul Radio Romania la Moscova, Alexandru Beleavski, dacă aceste garanţii de securitate se referă şi la scutul antirachetă din România şi Polonia şi care sunt propunerile Rusiei:

Precizăm că NATO şi România au transmis în repetate rânduri că scutul anti-rachetă este strict defensiv, pentru interceptoare, şi nici măcar nu vizează Rusia, scopul său fiind să răspundă unor ameninţări venite dinspre terţi. În ceea ce priveşte tratatul referitor rachetele cu rază intermediară, Statele Unite au anunţat că se retrag din acesta întrucât a fost încălcat deja de Rusia. Pe de altă parte, atât Moscova cât şi Washingtonul notaseră, când tratatul era încă în vigoare, că la acesta nu au aderat şi alte puteri, cum e China, care a putut să îşi dezvolte un arsenal de astfel de rachete.
Garanţiile pe care Rusia le cere în contextul crizei din Ucraina nu sunt noi, ele fiind solicitate şi anterior, potrivit purtătorului de cuvânt al Casei Albe. Într-o conferinţă susţinută ieri, Jen Psaki s-a referit şi la discuţia de acum două zile dintre preşedintele Joe Biden şi liderii Formatului Bucureşti 9, al statelor aflate în flancul estic al NATO, care sunt cele mai îngrijorate de mişcările agresive ale Rusiei în regiune. Doina Saiciuc:

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: