Connect with us

Regional

Salonul National de Minerale, Fosile si Geme

Vineri, 15 mai, în Piaţa “Mihai Viteazul”, începând cu ora 10,00, are loc a VIII-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale Fosile şi Geme.

Published

on

PICT0059  Muzeul Olteniei Craiova, cu sprijinul financiar al  Consiliului Judeţean Dolj şi, în parteneriat, cu Primăria Municipiului Craiova şi Consiliul Local, organizează vineri, 15 mai, în Piaţa “Mihai Viteazul”, începând cu ora 10,00, a VIII-a ediţie a Salonului Naţional de Minerale Fosile şi Geme.

Spectaculoase flori de mină, eşantioane de minerale, geme şi podoabe prelucrate, vor fi expuse până duminică, 17 mai a.c., spre vânzare, în cadrul acţiunii culturale, devenită deja tradiţie pentru Craiova.

Participanţii la Salon sunt colecţionari şi comercianţi de minerale, fosile şi geme din ţară (Baia Mare, Satu Mare, Cluj-Napoca, Arad, Tulcea, Bucureşti etc.) şi din străinătate (Ungaria, Ucraina, Moldova, Africa de Sud).

Conceput de către specialiştii Secţiei de Ştiinţele Naturii ca o expoziţie în aer liber, o bursă a mineralelor, fosilelor şi gemelor, Salonul are, de asemenea, menirea de a informa şi forma publicul vizitator. Pentru a accentua latura educativă, formatoare, în cadrul acţiunii culturale vor fi organizate conferinţe susţinute de specialişti, care prezintă subiecte din mineralogie şi din paleontologie. La ediţia din anul acesta sunt programate două astfel de conferinţe: „Fosile din Oltenia”, susţinută de dr. Constantin Enache, cercetător de valoare, liderul geologilor din Oltenia, şi „Silexul – mineral sau unealtă?”, susţinută de dr. Ștefan Negreanu, cadru didactic la Facultatea de Geografie a Universității din Craiova.

Considerăm că cea de-a opta ediţie a Salonului Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, care se va desfăşura în Piața Mihai Viteazul din Craiova se va bucura de atenţia publicului larg şi va marca o nouă contribuţie la dezvoltarea acestei frumoase tradiţii.

Primul Salon Naţional de Minerale, Fosile şi Geme, de la Craiova, a devenit deja tradiţie, prima ediţie fiind organizată de specialiştii de la Muzeul Olteniei în anul 2008, şi de atunci, în fiecare an, evenimentul cultural, bucurându-se de aprecierea publicului şi a participanţilor.

În România, primele expoziţii de minerale, fosile şi geme s-au desfăşurat la Cluj-Napoca, începând cu anul 1993, fiind iniţiate de profesorul Virgil Ghiurcă de la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, un pasionat de colecţionarea şi şlefuirea mineralelor.

Iniţial, la manifestările de acest gen luau parte doar colecţionari de minerale şi fosile, pasionaţi, din toată ţara, tineri sau vârstnici, interesaţi sau numai curioşi, însă, gradual, în oraşele cu tradiţie în exploatarea mineralelor (Baia Mare) sau în centre universitare ca Timişoara, Oradea, Iaşi, Bucureşti, manifestările de acest gen s-au extins, ajungând, astăzi, să fie prezenţe obişnuite în peisajul social şi cultural din România.

IMG_2568

ULTIMA ORĂ

Regional14 ore ago

„FĂRĂ BARIERE – TOT ADEVĂRUL DESPRE DROGURI”, la Craiova

În această după amiază, Casa Studenților din Craiova a fost gazda evenimentului „FĂRĂ BARIERE – Tot adevărul despre droguri”. Manifestarea...

Regional14 ore ago

Universitatea Craiova – CFR Cluj: Meci de top în Superliga României

Universitatea Craiova se pregătește pentru un meci crucial în lupta pentru titlu în Superliga României, întâlnind joi, 25 aprilie, pe...

Sport14 ore ago

FCU Craiova remizează 0-0 cu FC Voluntari: Trică explică de ce echipa nu a obținut victoria

FCU Craiova a remizat, scor 0-0, în compania echipei FC Voluntari, într-o partidă susținută ieri pe stadionul „Anghel Iordănescu“. A fost...

Regional14 ore ago

Spectacol extraordinar și concurs cu peste 600 de tineri gorjeni în 25 de ansambluri

În perioada 26-27 aprilie, Târgu Jiu găzduiește cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Jocului și Portului Gorjenesc pentru Tineret ,,Liviu...

technology computer display business technology computer display business
Regional15 ore ago

Instituirea zilei de 11 aprilie ca ”Ziua educației financiare”

           În data de 25 aprilie 2024, la sediul I.S.J. Dolj, ora 11:00, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va premia unitățile...

Regional15 ore ago

Arta și creația înfloritoare la Târgul de Paște din Dolj: Expoziții și ateliere de pictură

Centrul Creației Populare Dolj prezintă expoziții, ateliere, paradă de modă la Târgul de Paște și la Galeriile „Cromatic“. Vor fi pânze cu...

Regional15 ore ago

Tragedie pe DN 6: Accident rutier în Răcarii de Sus, o persoană decedată și una rănită

După-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a fost alertat cu privire la un accident grav...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON