Connect with us

National

Şapte din zece români – adică 70 la sută – îşi vor petrcere sărbătorile de Paşti acasă cu familia.

Published

on

Sursă imagine: Jessica Rockowitz/unsplash.com

Suma medie pe care o vor aloca pentru masa festivă este de 533 de lei – arată un studiu la care au participat utilizatorii de internet din mediul urban. A citit studiul Cristian Bâcâin:

Cercetarea este reprezentativă pentru populaţia utilizatoare de Internet din mediul urban, s-a desfăşurat în perioada 15 – 18 aprilie 2022, pe un eşantion de 1.009 respondenţi, cu o marjă maximă de eroare +/- 3,09%.

Sunt, totuşi, destui români care îşi vor petrece zilele libere de Paşti în destinaţii de vacanţă şi – cum vremea se anunţă frumoasă – litoralul este o opţiune valabilă. Peste 40 de unităţi de cazare din staţiunile de la mare au pregatit pachete turistice pentru zilele care urmează. Un reportaj de Sorin Cealera.


Altfel, în această perioadă, la mare se fac pregătiri intense pentru sezonul estival, iar şantierele de construcţii de pe litoral nu respectă legislaţia de mediu: cele mai multe probleme sunt legate de gestionarea deşeurilor, lipsa infrastructurii privind prevenirea dispersiei particulelor fine şi lipsa evidenţelor privind gestiunea deşeurilor.

Garda Naţională de Mediu a aplicat, în ultima lună, amenzi în valoare totală de aproape un milion şi jumătate de lei. Au fost controlate peste 100 de şantiere şi doar două procente dintre acestea au scăpat fără sancţiuni.

Situaţia cea mai gravă este în zona de nord a litoralului (Mamaia – Năvodari) atât din cauza numărului mare de şantiere de construcţii, cât şi a densităţii acestora – a explicat un responsabil de la Garda de Mediu. Atunci când deşeurile sunt depozitate necorespunzător într-o zonă cum este cea a litoralului, unde vântul este puternic o mare parte a anului, există riscul ca multe gunoaie să ajungă chiar şi în Lacul Siutghiol, care este arie protejată.