Connect with us

Fapt divers

Sapunul antibacterian, interzis in SUA!

Face mai mult rau decat bine. Iata ce spun oamenii de stiinta!

Published

on

Sapunul antibacterian a fost interzis in Statele Unite, pentru ca face mai mult rau decat bine.

Decizia a fost luata, vineri, de autoritatea de reglementare in domeniul alimentar si al medicamentelor – The Food and Drug Administration (FDA).

Reprezentantii institutiei au precizat ca nu a putut fi demonstrat ca produsele de acest tip sunt mai bune decat sapunul obisnuit, scrie ziare.com.

Doctorul Janet Woodcock, director al centrului de evaluare si cercetare din cadrul FDA, a afirmat ca sapunurile antimicrobiene nu aduc niciun beneficiu sanatatii. „Dimpotriva, anumite date sugereaza faptul ca ingredientele antibacteriene pot face mai mult rau decat bine pe termen lung”, a adaugat specialistul.

Noua lege se aplica oricarui sapun sau produs antiseptic care contine unul sau mai multe componente chimice dintr-o serie de 19, intre care se afla triclocarbon, gasit deseori in sapunul solid, si triclosan, continut de sapunul lichid.

Regula nu afecteaza, deocamdata, solutiile pe baza de alcool pentru curatarea mainilor si nici servetelele, pe care FDA le investigheaza, precum nici alte produse destinate utilizarii in mediu clinic.

FDA le-a dat termen de un an producatorilor pentru a-si modifica produsele ori pentru a le scoate de la vanzare.

„Spalatul pe maini cu apa si sapun normal ramane unul dintre cei mai importanti pasi pe care oamenii trebuie sa-i faca pentru a preveni imbolnavirile si transmiterea de microbi”, au mai transmis reprezentantii FDA.

Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor transmite celor care vor sa foloseasca o solutie de igienizare a mainilor ca aceasta trebuie sa contina cel putin 60% alcool pentru a fi eficienta.