Connect with us

CULTURAL

Sărbătoare a Naționalului craiovean: 170 de ani de existență

Published

on

Se împlinesc 170 de ani de când trei actori entuziaști, Costache Caragiali, Costache Mihăileanu și C. Serghie, s-au reunit, la Craiova, pentru a fonda o instituție, care a străbătut veacurile (XIX, XX și XXI): Teatrul Național din Craiova.
Luni, 29 iunie, începând cu ora 21.00, pe esplanada teatrului, va fi marea sărbătoare.

Mesajele conducerii teatrului, ale societarilor de onoare și ale invitaților vor fi urmate, la ora 21.30, de vernisarea expoziției digitale Proiecțiile 170: teatru din trei secole la Craiova,vizibilă din afara incintei instituției, o panoramă de imagini și texte, care se vor derula pe firul existenței de până acum a Teatrului Național din Craiova.

Instituția craioveană, al doilea teatru național, ca vechime, după cel din Iași, a fost martora a trei războaie, care au schimbat configurația țării și a omenirii – Războiul de Independență (1877-1878), Primul Război Mondial (1914-1918), Al Doilea Război Mondial (1939-1945) – evenimente tragice, pe care le-a străbătut cu fruntea sus, crezând în nobila misiune a artei scenice. Naționalul din Craiova a fost, de asemenea, martor al reîntregirii României Mari, iar actorii săi au jucat alături de colegii ieșeni, în capitala Moldovei, în vremea când Bucureștiul și restul țării erau sub ocupație germană.
Sărbătoarea teatrului craiovean ar fi urmat să se desfășoare pe durata a trei zile, între 27-29 iunie a.c., cu participarea teatrelor naționale din Iași și București, a unor membri ai Academiei Române, directori de teatre, diriguitori ai altor instituții de cultură din țară. Actuala pandemie a schimbat, însă, planurile, iar momentul aniversar a fost redimensionat.

În aceeași seară, Nicolae Coande și Marius Dobrin invită publicul craiovean la lansarea a două cărți dedicate teatrului, care surprind un segment de timp (2007-2020) din longeviva istorie a unei instituții create pentru a bucura publicul românesc și internațional. Un memento și o radiografie a vieții și muncii artiștilor craioveni, dăruiți teatrului.
”Veniți să depănăm împreună povestea emoțiilor și energiei Naționalului craiovean!” – ne îndeamnă reprezentanții TNC.