Connect with us

Regional

Sărbătorirea profesorului Marian Barbu, la Aman

Published

on

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește duminică, 29 septembrie 2019, începând cu ora 10.30, evenimentul prilejuit de sărbătorirea profesorului, scriitorului și ziaristului Marian Barbu, precum și lansarea volumelor acestuia – „Trăind printre cărți” (vol. 8), „În zigzag cu viața mea” (2 volume), respectiv „Critică și istorie literară, în primă instanță” (antologie de texte critice). Cu aceeași ocazie, Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează, în Salonul Expozițional, o expoziție omagială alcătuită din cărțile lui Marian Barbu.

Marian Barbu este absolvent al Facultății de Filologie, Universitatea din București, promoția 1964 și doctor în filologie al aceleiași universități. În 1958 a debutat în presa scrisă și cinci ani mai târziu în cea literară. În 1979 a publicat ciclul de poezii „Septembrie, fată tătară”, în volumul „Caietul debutanților”.

Selecție de titluri: „Romanul de mistere în literatura română”, 1981, „Orașul la ora amintirilor”, 1984, „Câmpia nu este singură”, 1986, „Aproapele nostru trădează”, 1992, „Aspectele romanului românesc contemporan”, I și II, 1993, 1995, „Colonelul de la ghiol”, 1996, „Simbolistica poeziei lui Ion Barbu”, în colab., 1997, „Reexaminări critice”, 1997, „Brazii din poiana Soarelui”, 1998. A scris numeroase prefețe și postfețe și, de asemenea, a îngrijit ediții semnate de Anton Pann, Traian Demetrescu, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Gala Galaction, I. Agârbiceanu, H. Papadat-Bengescu.

Pentru întreaga activitate și opera semnată a fost distins cu premiul „Alexandru Piru”, premiul literar „Tudor Arghezi”, respectiv premiul „Șerban Cioculescu”. Din 1996 este Cetățean de Onoare al localității de naștere – Șimnicu de Sus.