Connect with us

Evenimente

Sase filme europene concureaza la „Ceau, cinema!” de la Timisoara

Actorii Alină Ilea și Alexandru Papadopol și regizorul Răzvan Georgescu alcătuiesc juriului celei de-a doua ediții a competiției Ceau, Cinema !

Published

on

Șase filme din Austria, Croația, Polonia, Rusia, Serbia și Ucraina concurează în acest an pentru Marele Premiu și Premiul Publicului la cea de-a treia ediție a Festivalului Ceau, Cinema !, care va avea loc în perioada 14-17 iulie la Timișoara.

Debuturi sau filme ale unor autori consacrați, cele șase titluri noi oferă o privire asupra diversității și calității cinematografiei de autor central și est-europene. Ajunsă în acest an la a doua ediție, competiția Ceau, Cinema ! propune atât descoperiri, cât și filme care au avut nominalizări sau premii la mari festivaluri precum cele de la Cannes, Karlovy Vary, Sarajevo, Toronto, Salonic, Varșovia sau Tallinn.

Din Austria vine cel de-al doilea film al regizorului și muzicianului Peter Brunner, unul din tinerele talente ale cinematografiei austriece. Câștigător al Premiului Special al Juriului la Karlovy Vary în 2015, ‘Cei care cad au aripi’ (‘Those Who Fall Have Wings’) este un film poetic și senzorial despre o adolescentă cu o sensibilitate aparte care începe să ia contact cu greutățile existenței.

Bine primit la festivalurile de la Gdynia, Roma sau Glasgow, ‘Soră-mea’ (‘These Daughters of Mine’), al doilea film al regizoarei poloneze Kinga Debska, are în distribuție câțiva dintre cei mai cunoscuți actori polonezi ai momentului. Un film cu un subiect universal și emoționant: încercarea a două surori de a face față ideii că părinții lor se apropie de sfârșitul vieții.

Cel de-al doilea film din competiție regizat de o femeie este ‘Cântarea Cântărilor’ (‘Song of Songs’), al treilea lungmetraj al cineastei ucrainene Eva Neymann, stabilită în Germania. Proiectat în festivaluri precum cele de la Karlovy Vary, Toronto sau Salonic și lăudat pentru stilul său îndrăzneț și neconvențional, ‘Cântarea cântărilor’ spune povestea unei fete și a unui băiat care fac o pasiune tăcută unul pentru celălalt, într-o comunitate evreiască la începutul secolului 20.

Prezentat în 2015 în proiecție specială la Cannes, unde a fost nominalizat pentru Camera d’Or, și în competiția de la Sarajevo, ‘Panama’ este debutul tânărului regizor sârb Pavle Vuckovic. Un film extrem de actual, pulsând de viață și pasiune, despre obsesia mistuitoare a unui tânăr pentru o fată atrăgătoare și misterioasă.

Din Rusia vine o proaspătă și revigorantă descoperire, ‘Front rece’ (‘Cold Front’), debutul în regie al unui fost influent critic de film, Roman Volobuev. Un thriller sentimental, în care relația unui cuplu plictisit — și retras pentru vacanța de iarnă într-o casă izolată la malul mării, în nordul Franței — este pusă la încercare de apariția unei rusoaice frumoase, cu intenții nu foarte clare.

Prezent în festivalurile de la Varșovia, Belgrad sau Sofia, ‘Viața e o trompetă’ (‘Life is a Trumpet’) este al treilea lungmetraj al lui Antonio Nuic, cunoscut regizor croat născut în Bosnia. Deopotrivă emoționant și plin de umor, ‘Viața e o trompetă’ este o reconfortantă dramedie despre problemele și relațiile complicate dintr-o familie contemporană.

‘A fost greu să aleg doar șase titluri din cele câteva zeci văzute. Am încercat să obțin o competiție echilibrată, care să propună deopotrivă descoperiri și filme ale unor regizori ceva mai cunoscuți. Cred că sunt șase filme ambițioase și capabile să intrige și, de ce nu, să emoționeze’, a declarat criticul Ionuț Mareș, selecționerul competiției Ceau, Cinema !

Actorii Alină Ilea și Alexandru Papadopol și regizorul Răzvan Georgescu alcătuiesc juriului celei de-a doua ediții a competiției Ceau, Cinema !, care va stabili câștigătorul Marelui Premiu, în valoare de 1.000 euro.

Spectatorii vor vota Premiul Publicului în valoare de 500 euro, acordat cu sprijinul Kathrein România. La ediția din acest an, cu sprijinul Vitas România, va fi acordat și un trofeu pentru film independent sau de debut, în valoare de 500 euro, pentru care sunt eligibile filmele din toate secțiunile festivalului.

În 2015, trofeul Ceau, Cinema ! A fost câștigat de filmul ‘Îngerul Atotputernic’ (‘The Mighty Angel’), al regizorului polonez Wojciech Smarzowski, în timp ce Premiul Publicului a ajuns la filmul ‘Viața de apoi’ (‘Afterlife’), al regizoarei Virag Zomboracz din Ungaria.

Competiția Ceau, Cinema ! oferă un cadru de exprimare cineaștilor din țările cu minorități tradiționale în regiunea Banatului (Armenia, Austria, Bulgaria, Cehia, Croația, Germania, Israel, Italia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria).

A treia ediție Ceau, Cinema ! Va avea loc în perioada 14 — 17 iulie, la Timișoara și Gottlob (prima localitate rurală din România cu un cinematograf recondiționat). Ceau, Cinema ! Este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală.

Evenimentul este realizat de voluntari, cu sustinerea: Vitas România, Kathrein România, Direcția Județeană de Cultură Timiș, Centrul Național al Cinematografiei (CNC), Primăria Gottlob, Autoclub (Centrul Volkswagen Timișoara), Institutul Polonez din București, Institutul Francez din Timișoara, Centrul Cultural German din Timișoara, Institutul Goethe, Ambasada Portugaliei în România, Hotel Timișoara, AMBASADA, Atelier Unu.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timișoara și al Consiliului Local Timișoara.

Continue Reading

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

ASCULTA LIVE

%d blogeri au apreciat: