Connect with us

International

Satelit militar spion, lansat de Coreea de Sud. Ce poată să „vadă” de la vecinul din nord

Published

on

Coreea de Sud a lansat luni al doilea satelit militar spion, în competiția lor cu vecinul din nord, condus de Kim Jon-Un.

Acest satelit, fabricat pe teritoriul naţional şi transportat de o rachetă Falcon 9 a companiei Space X, a stabilit o comunicare cu o staţie terestră în străinătate la scurt timp după lansare, a anunţat Ministerul Apărării sud-coreean, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Al doilea satelit de recunoaştere al armatei noastre s-a separat cu succes de vehiculul de lansare la ora 09:02 (00:02 GMT) şi a intrat pe orbita vizată”, a precizat ministerul.

Satelitul „a stabilit cu succes contactul cu o staţie terestră în străinătate, la ora 10:57 (01:57 GMT)”, a transmis instituția.

Potrivit armatei sud-coreene, „capacităţile independente de spionaj, supraveghere şi recunoaştere (ale ţării) au fost întărite” prin această lansare reuşită. Armata Seulului intenţionează „să întreprindă noi lansări”.

În decembrie, Coreea de Sud confirmase lansarea reuşită a primului său satelit militar spion, de asemenea transportat de o rachetă Falcon 9 al Space X, compania lui Elon Musk, rachetă ce decolase de la Centrul spaţial John F.Kennedy din Florida.

Ministrul apărării sud-coreean a afirmat că supraveghează îndeaproape eventuale lansări de sateliţi ale Coreei de Nord, care erau prevăzute iniţial în martie.

Se pare că ei fac aranjamente suplimentare”, a declarat ministrul apărării Shin Won-sik luni, estimând drept probabilă o lansare nord-coreeană pe 15 aprilie.

Această dată marchează aniversarea zilei de naştere a fondatorului Coreei de Nord, Kim Il Sung, şi este în general celebrată prin testări de arme importante sau parade militare.

În noiembrie anul trecut, Coreea de Nord anunţase lansarea primului său satelit spion.

Primul satelit al Seulului a transmis autorităţilor imagini de înaltă rezoluţie cu centrul Phenianului, iar misiunea sa principală urma să înceapă în iunie, potrivit agenţiei de presă sud-coreene Yonhap.

Coreea de Sud intenţionează să lanseze în total cinci aparate spion până în 2025, pentru a supraveghea mai bine Nordul.

Odată ce sateliţii, intraţi pe orbită, îşi vor începe misiunea, armata sud-coreeană va fi în măsură să spioneze infrastructuri-cheie în Coreea de Nord, la fiecare două ore aproximativ, a detaliat canalul public KTV.

La rândul său, Coreea de Nord a afirmat că propriul său satelit îşi îndeplineşte cu succes misiunea şi că a trimis imagini de la baza americană Pearl Harbor din Hawaii, precum şi cu „ţinte majore” din Coreea de Sud.

Phenianul a reuşit să lanseze în spaţiu aparatul său „Malligyong-1” după eşecurile din mai şi august 2023.

Potrivit Seulului, Coreea de Nord a primit ajutorul Rusiei în lansarea satelitului său spion, în schimbul unor livrări de arme pentru războiul dus de Moscova împotriva Ucrainei.

sursa: stirileprotv.ro