Connect with us

National

Scenariul negru al meteorologilor pentru această vară. Regiunile care vor fi pârjolite

Nu doar vara, toate anotimpurile şi anii care urmează vor fi punctaţi de fenomene din ce în ce mai…

Published

on

De vineri, vacanţă este cuvântul de ordine. A dat navală vara şi am simţit asta din plin. A fost zăpuşeala în toată ţara, iar în unele zone au fost depăşite recordurile ultimilor 60 de ani.

Aşa o să fie, de altfel, până se coc strugurii avertizează meteorologii care estimează temperaturi peste medie şi prea puţine ploi. Dacă scenariul negru se adevereşte, sudul va fi pârjolit.

La ora 11 în Capitală erau deja 31 de grade Celsius. O temperatură normală pentru această oră, însă dacă am fi fost la sfârşitul lui iunie, nu la început. Căldură mare a fost în toată ţara, pentru că s-au înregistrat şi 34 de grade.

La miezul zilei, harta meteorologică a României era acoperită de o nuanţă sângerie. În anumite zone au fost peste 30 de grade. La Focşani s-au înregistrat 32,3 grade, tot atâtea la Filaret, 31,6 au fost la Oradea şi 31,4 la Tulcea. În medie, temperaturi chiar şi cu 10 grade mai ridicate faţă de normal care vor aduce şi recorduri nedorite la finalul zilei: cel mai călduros 1 iunie, în unele zone, din ultimele 6 decenii.

Mirela Polifronie, meteorolog de serviciu: Cam aşa vom rămâne pe sud şi sud est şi duminică. Luni este o răcire, şi apoi iar încălzire, ca până la sfârșitul săptămânii să ajungem iarăşi la temperaturi de peste 30 de grade”.

Şi, din păcate, aşa s-ar putea să arate întreaga vară, estimează specialiştii Centrului european de prognoză.

În următoarele 3 luni, temperaturile ar urma să depăşească limitele normalului. Din nefericire precipitaţiile vor fi puţine. Dar asta nu înseamnă că scăpăm de furtunile violente care pot aduce într-o oră ploi cât pentru două săptămâni.

Roxana Bojariu, climatolog INM: Așa arată acum vara: fierbinte şi cu puţine precipitaţii. Avem motive de îngrijorare. partea din Moldova a avut deficit în lunile când trebuia să se facă rezervă de umiditate; ştiţi cum se zice, plouă în mai, ai mălai. Nu prea a plouat”. 

Dacă aşa va fi, n-o să avem mălai mai deloc în condiţiile în care suprafeţe imense din sudul şi estul ţării sunt lovite deja de secetă. Pământul este uscat până la un metru adâncime.

Roxana Bojariu, climatolog INM: ’’Nu doar vara, toate anotimpurile şi anii care urmează vor fi punctaţi de fenomene din ce în ce mai severe, cu intensitate sporită, ce pot avea impact asupra activităţii umane”. 

De pildă Germania se lupta cu inundaţiile, iar Franţa cu grindină care a devastat viile din Bordeaux.

sursa: stirileprotv.ro