Connect with us

Fără categorie

Se lansează o nouă ediție a programelor „Rabla”

Published

on

În România circulă peste zece milioane de vehicule, iar mașinile mai vechi de douăzeci de ani  domină parcul auto contribuind la poluarea crescută a mediului.

Programul „Rabla”, care începe în această dimineață, a fost în edițiile trecute un instrument important în reducerea vehiculelor vechi, dar anul acesta, deşi autoritățile se așteaptă la un impact semnificativ, ecotichetele pentru mașinile electrice au fost reduse considerabil în ciuda eforturilor de a promova utilizarea acestora.

De la ora 10:00, persoanele fizice se pot adresa producătorilor, iar persoanele juridice pot încărca în aplicație informatică documentele necesare participării în cadrul celor două programe. Ecobonusul pentru full electrice este la jumătate față de anul trecut: pot fi cumpărate mașini electrice în valoare de maxim 70.000 de euro și trebuie predat spre casare cel puțin un autoturism uzat – anunță Ministerul Mediului.

La categoria „Rabla clasic” vorbim despre vehiculele hibride fără încărcare la priză și despre motoarele pe combustie. Aici, valoarea primei este între 7.000 de lei pentru o mașină casată și 10.000 de lei pentru casarea a două rable.

Bugetul programului „Rabla clasic” a scăzut de la 560 de milioane de lei în 2023, la 300 de milioane de lei anul acesta. Ca noutate, începând de anul acesta, autovehiculele astfel achiziționate vor avea aplicat un autocolant pe care beneficiarii trebuie să-l mențină în perioada de promovare a programelor „Rabla”.

Sursă: RADOR.

Sursă foto: AGERPRES