Connect with us

Evenimente

Se scumpesc gazele (audio)

Preţul gazelor naturale pentru clienţii casnici va creşte, de la 1 august, cu 5,83 la sută

Published

on

Preţul gazelor naturale pentru clienţii casnici va creşte, de la 1 august, cu 5,83 la sută, în urma solicitării venite de la furnizori, anunţă Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Comunicatul Autorităţii aminteşte că, din 2017, preţul de achiziţie a gazelor din producţia internă s-a liberalizat, iar producătorii le pot vinde la un preţ care nu mai este reglementat şi care a crescut constant. Din calculele ANRE reiese că din 2013 până în martie anul viitor, creşterea preţurilor pentru producţia internă se apropie de 76 la sută.
Ministerul Finanţelor vrea, însă, să tempereze scumpirea şi propune plafonarea preţului gazelor naturale din producţia internă până la 30 iunie 2021. Ministrul Eugen Teodorovici a declarat că guvernul discută un proiect de hotărâre în acest sens:


Sindicaliştii din petrochimie salută intenţia Ministerelor Energiei şi Finanţelor de a plafona preţul gazelor din producţia internă. În schimb, Asociaţia Română a Companiilor de Explorare şi Producţie Petrolieră se arată profund îngrijorată de acest proiect al Guvernului, avertizând că, pe termen mediu şi lung, o astfel de măsură va duce la creşterea dependenţei de sursele externe mai scumpe, cu referire la Rusia.