Connect with us

Evenimente

Sesiune nouă a Parlamentului (audio)

Senatorii şi deputaţii se întorc la lucru. Astăzi, începe o nouă sesiune a Parlamentului, iar pe agendă se află o serie de acte normative

Published

on

Senatorii şi deputaţii se întorc la lucru. Astăzi, începe o nouă sesiune a Parlamentului, iar pe agendă se află o serie de acte normative între care, abrogarea sau modificarea legii recursului compensatoriu, abrogarea Ordonanţei de Urgenţă 114, modificările la legislaţia adopţiilor sau Legea vaccinării. Totodată, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi , adoptat de Senat, se află în această săptămână pe ordinea de zi, la vot final, în plenul Camerei Deputaţilor. Este de aşteptat, de asemenea, ca dezbaterile să fie dominate de moţiunea de cenzură, promisă de opoziţie, în spatele căreia s-ar putea grupa PNL, USR, UDMR, PMP, dar şi fostul aliat al PSD-ului la guvernare, ALDE, precum şi PRO România. 
Prim ministrul Viorica Dăncilă spune că se va întâlni astăzi cu parlamentarii din grupul minorităţilor naţionale, altele decât UDMR. Premierul va avea apoi o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis pentru clarificarea funcţionării guvernului după ce şeful statului a respins remanierea propusă în urma retragerii ALDE. Cătălin Purcaru face distribuţia de forţe din Parlament, în aşteptarea depunerii moţiunii de cenzură:

În prima şedinţă a Senatului şi a Camerei Deputaţilor se aprobă noua componenţă a Birourilor permanente. Acestea sunt formate din vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii acestor foruri, iar alegerea se face la propunerea grupurilor parlamentare, potrivit configuraţiei politice, şi în urma negocierii liderilor de grupuri. Listele candidaţilor propuşi vor fi votate apoi în plen, în şedinţe separate. Atât la Cameră, cât şi la Senat, şedinţa birourilor permanente a fost convocată astăzi la ora 13,00, urmând ca plenul să înceapă de la ora 16,00.
La Senat, se preconizează şi schimbarea preşedintelui forului legislativ, după ce Călin Popescu-Tăriceanu, liderul ALDE, a anunţat, săptămâna trecută, odată cu retragerea acestei formaţiuni din coaliţia de guvernare, că îşi va depune demisia de la şefia acestui for.