DE ACTUALITATE

Simpozion internaţional organizat în premieră la Târgu-Jiu

Municipiul Târgu-Jiu va fi săptămâna viitoare gazda unui simpozion internaţional la care vor participa zeci de specialişti din ţară şi din străinătate. Simpozionul se numeşte “Balkan Early Metallurgy” şi se află la cea de-a patra ediţie.

Este însă pentru prima oară când este organizat în România.

În perioada 10 – 12 mai, Consiliul Judeţean Gorj, prin Muzeul Judeţean Gorj “Alexandru Ştefulescu”, în parteneriat cu Institute for Archaeo-Metallurgical Studies of London şi Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” din Bucureşti, organizează cea de-a IV-a ediţie a Simpozionului Internaţional “Balkan Early Metallurgy”. Este pentru prima oară când România găzduieşte lucrările acestui simpozion, organizat o dată la doi ani. În anii trecuţi, acesta a fost găzduit de Marea Britanie, Bulgaria şi Serbia.

Deschiderea oficială a simpozionului va avea loc luni, 11 mai, începând cu ora 09.00, la sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie din Târgu-Jiu. “Invitaţii vor sosi pe 10 mai, după-amiază, se vor acomoda cu oraşul şi locul de cazare. Pe 11 mai, la ora 09.00, este deschiderea oficială, unde vor susţine alocaţiuni, printre alţii, academicianul Alexandru Vulpe, directorul Institutului de Arheologie «Vasile Pârvan» de pe lângă Academia Română şi Miljana Radivojevic, membră a Institutului de Arheologie din Londra. După aceea vor începe comunicările în care vor dezbate problematica începuturilor metalurgiei preistorice în Peninsula Balcanică. Vor fi aproape 40 de personalităţi recunoscute în lumea ştiinţifică la nivel mondial care vor susţine comunicări. Pe 12 mai va fi organizată o excursie documentară la minele de cupru de la Baia de Aramă, după aceea vom vizita Mănăstirea Tismana, Casa-muzeu «Constantin Brâncuşi» şi vom sfârşi la Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj de la Curtişoara”, a declarat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean Gorj.

%d blogeri au apreciat: