Connect with us

Regional

Simpozion Vintila Horia: 100 de ani de la nastere

În perioada 3-4 decembrie, Biblioteca Judeţeană Aman din Craiova organizează un colocviu dedicat vieţii şi operei lui Vintilă Horia.

Published

on

În perioada 3-4 decembrie, Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova organizează un colocviu dedicat vieţii şi operei lui Vintilă Horia (1915-1992), cu prilejul împlinii a o sută de ani de la naştere.

afis-simpozion-horia-vintila (1)Cu această ocazie, Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, a declarat: „În decembrie 2015 se împlinesc 100 de ani de la nașterea lui Vintilă Horia. Prin organizarea Simpozionului „Vintilă Horia – o sută de ani de la naștere” ne propunem să marcăm cum se cuvine această cifră rotundă, să-l cinstim pe singurul scriitor român căriua i-a fost decernat cel mai prestigios premiu literar din Franța, Premiul Goncourt, pentru romanul „Dumnezeu s-a născut în exil”. Și, unde mai pui că Vintilă Horia este fiu al locului, fiind născut la Segarcea, în județul Dolj. Îi mulțumesc pe această cale lui Cristian Bădiliță, domnia sa fiind persoana de la care s-a cristalizat ideea organizării unui eveniment omagial. Programul simpozionului este unul atractiv, alături de prelegerile susținute de invitații noștri din țară și de peste hotare, în program mai există mese rotunde, lansări de carte sau vizionări de film. Registrul în care vom desfășura acest eveniment va fi unul deosebit, calitatea și profesionalismul participanților contribuind la relevarea și consolidarea importanței covârșitoare pe care o are unul dintre cei mai mari gânditori români – Vintilă Horia. De asemenea, sublinez faptul că această manifestare se înscrie în rândul activităților desfășurate de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” în perspectiva câștigării titlului de Capitală Europeană a Culturii în 2021”.

În legătură cu oportunitatea desfășurării unui asemenea eveniment, Cristian Bădiliță a declarat că „organizarea unui asemenea simpozion este un gest de profesionalism și de minimă decență față de o Valoare de prim rang a culturii române și universale. De ce în județul Dolj? Pentru că Vintilă Horia s-a născut șita copilărit la Segarcea, este fiu al Doljului, unul din cei mai importanți, dar și mai neglijați. E momentul să fie prețuit și acasă așa cum este în străinătate”.

Iniţiatorul organizării acestui colocviu este Cristian Bădiliţă, doctor al Universităţii Paris IV-Sorbona, scriitor şi istoric al creştinismului timpuriu. Tema colocviului este „Vintilă Horia- o sută de ani de la naștere”. Lucrările Simpozionului se vor desfășura în Sala “Dinu C. Giurescu” a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”. Lucrările vor alcătui un volum care va fi publicat cu sprijinul Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman”.