Connect with us

National

Sistemul sanitar din România se confruntă cu o mulţime de probleme

Published

on

Sistemul sanitar din România se confruntă cu o mulţime de probleme, însă în ultimele săptămâni în centrul atenţie se află clădirile în care funcţionează sitalele.

Multe dintre acestea au peste 50 de ani, iar altele chiar şi mai mult de 100. O altă mare problemă o reprezintă încadrarea în diverse clase de risc seismic – ceea ce s-ar traduce printr-un mare pericol pentru pacienţi şi cadrele medicale în cazul unui cutremur mai mare.

Lipsa unor programe de consolidare a acestor clădiri ar trebui să ne îngrijoreze – a declarat, în Apel Matinal, Daniel Coriu – preşedintele Colegiului Medicilor România, care vorbeşte despre mai multe date alarmante prezentate în urmă cu câteva zile într-un raport al Curţii de Conturi:


Doar două spitale publice s-au construit în ultimii ani – ceea ce nu este deloc bine, însă, apreciază Daniel Coriu, autorităţile ar trebui să se concentreze pe crearea şi dezvoltarea policlinicilor şi a altor instituţii care să se ocupe de medicina primară – pentru că nu este normal ca principala activitate în sistemul sanitar să fie furnizată de spital:Şcolile şi spitalele din ţară sunt evaluate în această perioadă în ceea ce priveşte vulnerabilitatea în caz de cutremur. Acolo unde va fi cazul clădirile vor fi reabilitate şi modernizate, dar asta după ce vor fi găsite şi sursele de finanţare.

%d blogeri au apreciat: