Connect with us

International

Spania se mobilizează în jurul crizei catalane

Vor manifesta în faţa primăriilor din toată ţara

Published

on

În urma unei iniţiative anonime, lansate pe reţele de socializare, mii de spanioli vor manifesta, sâmbătă, 7 octombrie, în faţa primăriilor din toată ţara şi vor cere un dialog real între autorităţile de la Madrid şi cele din Catalonia, care vor ruperea acestei provincii de Spania.

Aproape 10 mii de persoane semnaseră, până în această dimineaţă, o petiţie online lansată sub sloganul: „Spania este mult mai bună decât liderii săi” – scrie Agenţia France Presse.

Guvernul spaniol le-a solicitat, din nou, ieri, liderilor catalani să renunţe la declaraţia de independenţă – pe care vor să o pronunţe la începutul săptămânii viitoare.

Totodată, executivul de la Madrid şi-a cerut scuze pentru violenţele din ziua referendumului pentru independenţă de duminica trecută, declarat ilegal de Curtea Constituţională a Spaniei.

La cererea mai multor companii mari din Catalonia, guvernul a aprobat un decret ce permite schimbarea sediului social al firmelor în alte regiuni, din cauza incertitudinii de pe piaţa financiară şi pentru siguranţă economică.