Connect with us

Evenimente

Spectacolul „Treptele Unirii” va fi prezentat la Viena

Spectacolul de poezie „Treptele Unirii” ajunge mâine, 30 ianuarie, în capitala Austriei.

Published

on

Spectacolul de poezie „Treptele Unirii”, pe care actorul Emil Boroghină l-a gândit și l-a creat în cinstea Centenarului Marii Uniri, ajunge mâine, 30 ianuarie, în capitala Austriei. Spectacolul este o coproducţie a Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova și a Teatrului Nottara din București și surprinde sintetic, cu ajutorul creaţiei marilor poeţi români, o temă centrală a existenţei neamului românesc: unitatea lui deplină.

Recitalul va avea loc pe scena Teatrului Pygmalion, începand cu ora 19:00, în organizarea Institutului Cultural Român de la Viena, pentru a marca Ziua Unirii Principatelor Române.

Actorul Emil Boroghină, director al Festivalului Internațional Shakespeare și societar de onoare al Teatrului Național din Craiova, va recita, în limba română, fragmente din opere de Grigore Alexandrescu, Andrei Mureşanu, Dimitrie Bolintineanu, Alecu Russo, Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Alexandru Macedonski, Alexandru Vlahuţă, Duiliu Zamfirescu, Petre Dulfu, Alexandru Davila, George Coşbuc, Dimitrie Anghel, Ştefan Octavian Iosif, Tudor Arghezi, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Alexe Mateevici, Victor Eftimiu, Mircea Rădulescu, Aron Cotruş, Eusebiu Camilar, Eugen Jebeleanu, Geo Dumitrescu, Nicolae Tăutu, Alexandru Andriţoiu, Nicolae Labiş, Marin Sorescu, Cezar Ivănescu, Adrian Păunescu.

Colajul de versuri aduce în prim-plan cele mai semnificative momente ale istoriei naționale. Scenariul spectacolului îi aparține lui Emil Boroghină, regia artistică este realizată de Alexandru Mâzgăreanu, scenografia – Dan Adrian Ionescu, iar muzica este compusă de Alexandru Suciu.

Recitalul „Treptele Unirii” este unul itinerant și a fost prezentat pe 15 ianuarie la Teatrul Național Craiova, pe 17 ianuarie la Paris, pe 18 ianuarie la Bruxelles și pe 19 ianuarie la Haga, la invitaţia Institutelor Culturale Româneşti din Paris și Bruxelles şi Ambasadelor României în Franţa, Belgia și Olanda.

Emil Boroghină: