Connect with us

Fapt divers

Spirit irlandez: Ziua Sfantului Patrick

Published

on

Irlandezii, și nu numai, sărbătoresc azi Ziua Sfântului Patrick, patronul și protectorul țării lor. Sfântul Patrick este cel care a adus religia creștină pe meleaguri irlandeze. Se spune că acesta a încetat din viață pe data de 17 martie, cel mai probabil în secolul 5. Ziua Sf. Patrick a devenit o sărbătoare oficială din 1631, când a fost recunoscută în mod oficial de către Vatican.

Alegerea trifoiului ca floare oficială a Irlandei are legătură cu învățăturile creștine propovăduite de Sfântul Patrick. Acesta obișnuia, cu ajutorul frunzelor de trifoi, să explice păgânilor Sfânta Treime. Trifoiul este inclus și în obiceurile acestei zile, în ritualul cunoscut drept “drowning the shamrock”, însemnând “înecatul trifoiului”. Astfel, o floare de trifoi este se pune pe reverul sau pălăria pe care petrecărețul o va purta pe toată perioada petrecerii de Sf. Patrick, iar la sfârșitul serii, când va bea ultima halbă de bere brună, va pune trifoiul în halbă.

Cea mai populara băutură pentru Ziua Sf. Patrick este berea brună Guiness, produsă în Irlanda. Și ca să vă dați seama cât de mare e bucuria sărbătorii, trebuie să știți că în fiecare an cu ocazia Sf. Patrick se consumă peste 13 milioane de halbe de bere! De obicei, când dau noroc, irlandezii își urează următoarele: “Fie ca acoperișul de deasupra noastră să nu cadă niciodată, iar noi prieteni, să nu cădem niciodată sub el”.

Ziua Sfântului Patrick este o sărbătoare oficială în Irlanda, Irlanda de Nord, provincia canadiană Newfoundland și districtul Labrador, precum și în Montserrat, teritoriu britanic de peste ocean.

 

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: