Connect with us

International

Statele membre ale UE au aprobat planul de redresare, în valoare de 672 miliarde de euro

Published

on

Toate statele membre ale UE au aprobat planul de redresare, menit să depăşească consecinţele economice ale pandemiei COVID. Astfel, în această lună, va putea începe procesul istoric de emitere a datoriilor comune pentru a finanţa planul, a anunţat Consiliul European.

Consiliul „a primit în mod oficial notificări de aprobare din partea tuturor celor 27, ceea ce permite Comisiei să se împrumute în numele UE pe pieţele de capital”, potrivit comunicatului citat de Agerpres.

Planul de redresare, denumit „Următoarea generaţie UE” începe astăzi, 1 iunie 2021. „Uniunea Europeană este acum în măsură să obţină finanţarea necesară”, a anunțat premierul portughez Antonio Costa, a cărui ţară deţine preşedinţia rotativă a UE.

În total, 672 miliarde de euro vor fi acordate ţărilor member, sub formă de subvenţii şi împrumuturi, ca parte a unui plan global de redresare, în valoare de 750 de miliarde de euro. Acest plan este finanţat printr-un recurs comun la împrumuturi, un demers fără precedent, ce exprimă solidaritatea europeană, în faţa crizei provocate de pandemia de COVID-19.