Connect with us

International

Statele Unite şi Germania vor trimite tancuri în Ucraina

Published

on

Statele Unite şi Germania au anunţat, în aceeaşi zi, că vor trimite tancuri în Ucraina. Decizia, aşteptată de mult la Kiev, ar ajuta armata ucrainenană, într-o posibilă contraofensivă de primăvară împotriva forţelor ruse din teritoriile ocupate. Preşedintele Joe Biden a făcut anunţul la Casa Albă:

Cu câteva ore înainte, şi cancelarul german Olaf Scholz anunţa, în Parlament, decizia de a livra tancuri Ucrainei. El a răspuns acuzaţiilor de tergiversare, spunând că a fost nevoie de consultări intense cu aliaţii şi partenerii internaţionali:

Ministrul german al Apărării a declarat că 14 tancuri Leopard 2 vor ajunge în Ucraina, în următoarele 3 luni. Berlinul a permis şi altor ţări, care au în dotare tancuri germane, să le trimită Ucrainei, îndemnând-le, totodată, să înceapă instruirea militarilor ucraineni. Preşedintele Volodimir Zelenski a mulţumit aliaţilor şi a sublinitat că totul depinde, acum, de viteza şi de volumul livrărilor de tancuri. Potrivit presei de la Kiev, Ucraina ar primi peste 150 de blindate grele, de diferite modele. Moscova a reacţionat vehement, prin purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, care a spus că decizia trimiterii de tancuri arată că occidentalii planificaseră demult un război împotriva Rusiei.%d blogeri au apreciat: