Connect with us

Fapt divers

SUA: Au expirat drepturile de autor asupra primelor imagini cu Mickey Mouse

Published

on

Primele personaje de benzi desenate, Mickey și Minnie Mouse, apărute în animația „Steamboat Willie”, un scurtmetraj, realizat în 1928, sunt, de acum, disponibile publicului larg în SUA, după ce drepturile de autor ale Disney asupra lor au expirat, informează BBC.

Filmul de animație „Steamboat Willie”, în care apar pentru prima oară Mickey Mouse și Minnie Mouse, a intrat în istoria cinematografiei și este considerat momentul care a lansat cariera lui Walt Disney. Expirarea drepturilor de autor asupra acestor versiuni ale lui Mickey și Minnie Mouse înseamnă că orice desenator sau creator poate prelucra sau folosi imaginile cu personajele din „Steamboat Willie”, fără a mai cere permisiune din partea companiei Disney și fără niciun fel de costuri. Compania Disney a avertizat, însă, că versiunile „moderne” ale lui Mickey Mouse sunt, încă, protejate de legea copyright-ului. Conform legislației SUA, drepturile de autor asupra unor astfel de personaje pot fi deținute pe o perioadă de 95 de ani. Astfel, personajele din ”Steamboat Willie” au intrat în domeniul public, de azi, 1 ianuarie 2024.
Disney încă deține separat marca înregistrată Mickey Mouse, ca identitate de brand și mascotă „corporate”, ceea ce înseamnă că există în continuare limite în ceea ce privește utilizarea imaginilor cu Mickey Mouse de către publicul larg.