Connect with us

International

SUA restituie Irakului „Tăbliţa lui Ghilgameş”

Published

on

„Tăbliţa lui Ghilgameş”, veche de 3.500 de ani, care a fost furată și dusă ilegal în Statele Unite, va fi restituită Irakului, a anunţat UNESCO. Ea a fost sustrasă dintr-un muzeu irakian, în 1991, când țara a fost implicată în primul război din Golf, relatează Le Monde, potrivit Rador.

Prețioasa piesă arheologică, pe care apar caractere cuneiforme, numită și „tăbliţa visului lui Ghilgameş”, ar fi fost „introdusă în mod fraudulos pe piața americană de artă, în 2007”, înainte de a fi confiscată de autoritățile judiciare ale țării în 2019, potrivit UNESCO. În pofida dimensiunilor reduse, tăblița are o valoare inestimabilă, ea conținând fragmente din „Epopeea lui Ghilgameș”, una dintre cele mai vechi opere literare ale umanității.

Această restituire reprezintă „o victorie majoră asupra celor care mutilează moștenirea” și permite „poporului irakian să se reconecteze cu o pagină din istoria sa”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, prezentă la ceremonia de la Washington, pentru predarea acestei lucrări autorităților irakiene.

Până în iulie, 17.000 de piese, cele mai multe vechi de aproximativ 4.000 de ani, au fost returnate Irakului de Statele Unite. Majoritatea acestora datează din perioada sumeriană, una dintre cele mai vechi civilizații din Mesopotamia.

Timp de decenii, Irakul a fost jefuit de antichitățile sale, deoarece țara a cunoscut conflicte, inclusiv invazia americană din 2003. „În ultimul deceniu, lumea a asistat la o creștere alarmantă a distrugerii patrimoniului cultural, ca urmare a conflictelor armate”, afirma Interpolul în 2017. „Orientul Mijlociu, în special, este afectat de acest fenomen, chiar dacă nici alte regiuni nu sunt cruțate”, cum ar fi Africa de Nord şi Vest sau Asia Centrală”, a adăugat UNESCO.

Impozantul sarcofag al preotului Nedjemankh a fost furat, în Egipt, în 2011, în plină revoltă împotriva președintelui Hosni Mubarak, apoi a fost vândut MET din New York, unul dintre cele mai prestigioase muzee din lume, pentru aproximativ 4 milioane de dolari. Abia în 2019, tezaurul arheologic, datând din perioada 150 – 50 î.Hr., a fost returnat țării de origine.

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: