Connect with us

Fapt divers

Sunetul care sperie animalele din Africa mai rău decât răgetul leilor și focurile de armă

Published

on

Sunetul care sperie animalele din Africa de Sud, din Parcul Național Kruger, mai mult decât răgetul leilor sau chiar sunetul împușcăturilor este unul la care nu ne-am fi așteptat.

Sunetul care sperie animalele din Africa de Sud este vocea umană. Chiar și într-un parc național, noi suntem probabil cea mai mare amenințare.

Până la urma urmei, leii ucid doar ceea ce pot mânca; în schimb, unii oameni vor sacrifica un rinocer întreg doar ca să-i poată transforma cornul în medicamente care nu funcționează.

În „The Book of Merlyn”, autorul de cărți pentru copii TH White a remarcat că oamenii sunt mai înspăimântători pentru animale decât tigrii, lucru pe care l-a asociat cu înclinația noastră spre război. A durat mai mult de 80 de ani, dar acum avem confirmarea științifică a observației lui White, deși cercetătorii ne-au comparat cu „regele fiarelor”.

Care este sunetul care sperie animalele din Africa?

„De obicei ne gândim că în vârful lanțului trofic se află prădători mari carnivori. Dar ceea ce ne interesează este ecologia unică a oamenilor ca prădători în sistem, pentru că oamenii sunt super letali”, a spus autoarea studiului, dr. Liana Zanette, de la Western University (Canada).

„În mod normal, dacă ești mamifer, nu vei muri de boală sau de foame”, a spus coautorul dr. Michael Clinchy, ceea ce ai putea presupune că este reconfortant.

„Ceea ce va pune capăt vieții tale va fi un prădător, iar cu cât ești mai mare, cu atât mai mare este prădătorul care te termină.

Leii sunt cel mai mare prădător terestru de vânătoare în grup de pe planetă și, prin urmare, ar trebui să fie cel mai înfricoșător, așa că comparăm frica de oameni cu cea de lei pentru a afla dacă oamenii sunt mai înfricoșători decât cel mai temut prădător non-uman”, a continuat Clinchy.

Zanette, Clinchy și colegii lor au redat înregistrări cu lei, voci umane, câini care lătră și împușcături către 19 specii de mamifere din Parcul Național Greater Kruger, care găzduiește una dintre cele mai mari populații supraviețuitoare de lei din lume. Sunetele păsărilor au fost folosite drept control, relatează IFLScience.

Ne-am putea aștepta ca împușcăturile să creeze cea mai mare teamă, deoarece reprezintă principalul pericol, este puțin probabil ca oamenii să abordeze elefanți cu mâinile goale. Atunci când cuțitele sunt folosite în parc, de obicei în combinație cu câini, animalele sunt conduse la vânător.

Cercetătorii au folosit înregistrări radio și TV ale celor mai populare patru limbi din regiune, redate la volume conversaționale. Reacțiile au fost filmate în timp ce animalele coborau să bea la locurile de adăpare.

Cum reacționează animalele atunci când aud oameni?

„Am pus camera într-o cutie pentru urși, nu pentru că există urși în Africa de Sud, ci din cauza hienelor și leoparzilor cărora le place să le amestece”, a spus Zanette. Într-un eșec dramatic al muncii de pe teren, chiar și acest lucru s-a dovedit inadecvat, căci, „într-o noapte, înregistrarea cu un leu a supărat un elefant atât de tare încât a atacat și a distrus totul”.

În ciuda elefanților înfuriați, echipa a strâns observații ample pentru a descoperi că animalele au șanse de două ori mai mari să fugă de la o adăpătoare la auzul oamenilor decât la cel al leilor și au făcut acest lucru cu 40% mai repede.

Lăsând la o parte elefanții și câinii sălbatici, toate speciile aveau aveau o probabilitate mai mare de a fugi de vocile umane decât de ale leilor, deși pentru unele specii diferența nu a fost semnificativă. Mai mult, atunci când elefanții au plecat de frica vocilor umane, răspunsul a fost mai rapid decât în cazul sunetelor leilor. Pistoalele și câinii s-au dovedit mai puțin înfricoșători decât leii, deși nu în mod semnificativ.

„Există ideea că animalele se vor obișnui cu oamenii dacă nu sunt vânate. Dar am arătat că nu este așa”, a spus Clinchy. Programele de conservare ar putea ține cont de acest lucru: dacă animalele se tem de turiștii vorbăreți mai mult decât de lei, câini sau împușcături, chiar și fotografii le-ar putea amenința ecologia.

Sunetul care sperie animalele din Africa le-ar putea feri de braconieri

Cu toate acestea, concluziile ar putea avea o latură pozitivă. Echipa intenționează să exploreze amplasarea cutiilor cu sunete pentru a descuraja speciile pe cale de dispariție să se deplaseze în zonele în care sunt deosebit de nesigure. Este, desigur, vorba de zonele puternic braconate.

„Cred că amploarea fricii în comunitatea de mamifere din savană este o dovadă reală a impactului pe care îl au oamenii asupra mediului”, a spus Zanette.

„Nu doar prin pierderea habitatului și schimbările climatice și dispariția speciilor, care sunt toate lucruri importante. Simpla noastră existență în acel peisaj este un semnal de pericol suficient pentru a genera un răspuns cu adevărat puternic. Sunetul oamenilor este sunetul care sperie animalele din Africa mai mult decât al oricărui alt prădător”, a concluzionat cercetătoarea.

Studiul este publicat în Current Biology.

sursa: descopera.ro