Connect with us

International

Taifunul Melor, dezastru in Filipine!

Cel puțin trei persoane au murit și milioane de oameni au rămas fără electricitate.

Published

on

Taifunul Melor și-a continuat marți trecerea devastatoare prin centrul Republicii Filipine, unde de cel puțin trei persoane au murit și milioane de oameni au rămas fără electricitate, informează Agerpres.

Una dintre victime a murit de hipotermie, în timp ce altele două s-au înecat în micul sat de pescari Catarman, din nordul insulei Samar, a declarat la postul de radio DZMM Jonathan Baldo, oficial municipal.

Din cauza prăbușirii unor copaci și stâlpi de electricitate s-au înregistrat pene de curent în cel puțin șapte provincii, potrivit oficialităților guvernamentale.

Melor a lovit luni dimineață nordul insulei Samar, unde trăiesc 1,5 milioane de persoane a căror principală ocupație este agricultura. Potrivit serviciul național de meteorologie, vântul continuă să sufle în rafale a căror viteză ajunge la 185 kilometri pe oră, deplasându-se pe o traiectorie care cuprinde Peninsula Bicol, insula Burias și insulele Romblon.

Meteorologii se așteaptă ca vântul să-și piardă din intensitate pe insula Mindoro înainte de a atinge Marea Chinei de Sud în după-amiaza zilei de marți.

Sute de mii de oameni au fost evacuați în așteptarea sosirii taifunului Melor, amintește AFP. Autoritățile încercau marți să identifice daunele cauzate de taifun, în timp ce o altă furtună a crescut în intensitate la est de Mindanao, insula principală din sudul statului Filipine.

Arhipelagul este afectat în mod regulat de furtuni de proporții, media anuală fiind de douăzeci de taifunuri. Această țară aflată pe 1.700 de insule este, de multe ori, primul uscat pe care îl întâlnesc taifunurile care se formează în Oceanul Pacific. Oamenii de știință estimează ca virulența furtunilor din ultimii ani se datorează schimbărilor climatice.

AFP mai amintește că în anul 2013, 7.350 de persoane au fost ucise sau au dispărut în Filipine din cauza taifunului Haiyan.

%d blogeri au apreciat: