Connect with us

International

Țara care a redus de șapte ori cazurile de COVID-19 cu o aplicație mobilă

Published

on

În lupta împotriva exploziei cazurilor de coronavirus, tot mai multe state revin la măsuri parțiale de restricționare a circulației oamenilor sau chiar la un lockdown general, așa cum s-a întâmplat și în primăvară.

Autoritățile speră că dacă vor limita circulația populației vor putea să țină sub control valul 2 al pandemiei. Ușor, ușor, statele care au zeci de mii de cazuri raportate zilnic încep să se izoleze pentru că nu mai pot controla răspândirea infecției.

Există însă și țări care au reușit să scape de valul 2 și să țină pandemia sub control. Una dintre ele nu a mai apelat la polițiști sau forțe de ordine pe străzi. A apelat la un altfel de “polițist”, unul care stă chiar în buzunarul fiecărui cetățean și raportează totul!

În primăvară, Qatarul a atins vârfuri zilnice de 1.500 de cazuri noi, asta în timp ce în România, de exemplu, în aceeași perioadă aveam 300 de cazuri în 24 de ore și se impunea carantina generală în timpul stării de urgență. Autoritățile qatareze au impus și ele o astfel de carantină, dar apoi au venit cu o altă soluție pentru a reduce numărul de infectări.

Fiind un stat bogat, dar mic, Qatarul nu și-a permis să facă mii de anchete epidemiologice pe zi, așa că au înlocuit această modalitate de a descoperi persoanele posibil infectate cu o alta: o aplicație pentru mobil!

În luna mai, guvernul qatarez a lansat Ehteraz, o aplicație care a devenit obligatorie. Fiecare rezident din Qatar, nativ sau străin, a fost obligat să instaleze pe telefon această aplicație. Experții în sănătătate au pus atunci la îndoială eficiența ei, dar autoritățile nu au cedat, chiar dacă metoda folosită de Ehteraz poate fi considerată una de urmărire tip „Big Brother”.

Cum funcționează Ehteraz

Ehteraz a fost concepută pentru a putea stabili dacă o persoană neinfectată a intrat în contact cu una confirmată pozitiv. În momentul în care o persoană părăsește locuința și intră într-un magazin, mall, hotel etc este obligată să pornească GPS-ul telefonului și să arate aplicația la intrare. Aceasta înregistrează locația respectivă în sistem.

Programul are și patru coduri de culoare asociate fiecărui cont: verde înseamnă că ești negativ, galben înseamnă că ar trebui să fii în carantină, gri înseamnă izolare, iar roșu înseamnă că este pozitiv. Practic, în momentul în care prezinți aplicația la intrarea într-un magazin și ești galben, gri sau roșu ți se interzice accesul. În incintă vor avea acces doar persoanele cu cod verde, iar astfel toată lumea este în siguranță.

Fiecare utilizator este monitorizat după un cod unic. Astfel, dacă o persoană este testată pozitiv, autoritățile deschid apoi informațiile adunate de aplicație și văd pe unde a circulat persoana respectivă și dacă ar fi putut intra în contact cu alți oameni. De asemenea, pot stabili dacă o persoană neinfectată a intrat într-un spațiu unde a fost înregistrat un caz pozitiv. În acest fel, autoritățile știu cine prezintă un risc de a transmite virusul mai departe și trebuie carantinat!

Ce a declarat Raluca Iacob, o româncă stabilită în Doha de 6 ani, pentru digi24.ro:

„In prima fază am fost sceptică și puțin speriată de nivelul ridicat de control din partea autorităților. Cu timpul însă, am realizat că această aplicație salvează vieți. Ehteraz permite utilizatorului să fie atenționat dacă în proximitate se află persoane suspecte sau dacă sunt persoane în carantină. În același timp mă simt în siguranță știind că în orice spațiu închis nu intri decât dacă Ehterazul e green (verde). Nu există negocieri sau scuze.”

Aplicația nu face doar o urmărire a persoanei. Utilizatorii au acces la date în timp real cu privire la numărul de cazuri confirmate, numărul de persoane vindecate, teste făcute, cazuri în ATI, dar și decese. În plus, atât în aplicație, cât și pe site-ul acesteia, sunt informați cu privire la deciziile luate de autorități, recomandari și au acces la o linie de telefon pentru urgențe.

Toate datele stocate de Ehteraz sunt confidențiale, iar la ele au acces doar echipele care fac anchete epidemiologice, NU și forțele de ordine! Practic, polițiștii, de exemplu, nu pot avea acees la aceste informații pentru a dovedi o infracțiune sau alte încălcări ale legii. Datele sunt șterse complet din sistem după două luni.

Amenzi sau închisoare pentru refuzul instalării

Instalarea aplicației nu reprezintă o recomandare. Chiar dacă Amnesty International, de exemplu, a avertizat că există anumite vulnerabilități în ceea ce privește protecția datelor personale stocate de aplicație, qatarezii nu pot refuza instalarea ei. În caz contract amenda poate ajunge la 55.000 de dolari sau chiar pot fi condamnați la 3 ani de închisoare!

Au existat și critici internaționale la adresa guvernului din Qatar. Organizația Mondială a Sănătății a pus aplicația sub semnul întrebării și susține că urmărirea traseului unei persoane nu are decât un „oarecare” efect și că urmărirea digitală nu ar trebui să înlocuiască urmărirea făcută manual.

Electronic Frontier Foundation, una dintre cele mai mare organizații pentru protecția drepturilor digitale spunea, citată de Al Jazeera, că tehnologia GPS folosită de telefoane nu poate fi atât de precisă încă să arate o apropiere de mai puțin de 2 metri între două persoane care folosesc telefonul, adică distanța socială minimă recomandată pentru a evita răspândirea.

Autoritățile din Qatar s-au apărat și au spus că tehnologia folosită de Ehteraz le permite să analizeze o anumită arie în care o persoană a circulat și apoi, prin descărcarea datelor, să identifice persoanele sau „majoritatea persoanelor” cu care utilizatorul a fost în contact în zona respectivă.

Qatar a ieșit din spirala infectărilor

După vârful înregistrat în aprilie, cu peste 1.500 de cazuri zilnice și lansarea aplicației obligatorii în mai, Qatarul a început să înregistreze o scădere a numărului de infectări.

La 5 luni de la introducerea Ehteraz, numărul cazurilor zilnice a scăzut la 200-300 pe zi și mai are doar 3.000 de cazuri active. Micuțul stat din Golf stă foarte bine la capitolul decese cauzate de COVID-19.

În primele opt luni din acest an au murit doar 231 de persoane din cauza infecției. În Terapie Intensivă sunt acum 41 de persoane, în timp ce numărul total de teste efectuate de la începutul pandemiei a depășit 965.000.

Numărul zilnic mic de infectări a făcut ca în urmă cu câteva săptămâni, Qatarul să iasă de pe lista galbenă a autorităților din România, iar cei care vin din Qatar în țara noastră nu mai sunt obligați să stea în carantină. În schimb, românii care merg acolo trebuie să intre în izolare, din cauza numărului foarte mare de îmbolnăviri din țara noastră.

Digi 24

ULTIMA ORĂ

Sport10 ore ago

Accidentare recidivantă pentru Alexandru Mitriță: Absență la debutul antrenorului Gâlcă și la meciul cu CFR Cluj

Accidentarea atacantului Universității Craiova, Alexandru Mitriță, a recidivat. Astfel, fotbalistul va rata debutul noului antrenor Constantin Gâlcă pe banca Științei,...

white and red plane beside clouds low angle photography white and red plane beside clouds low angle photography
National10 ore ago

Repatriere de urgență: Grup de copii și profesori români blocați în Dubai vor fi aduși acasă cu aeronava premierului

Ministerul român de externe face eforturi pentru aducerea în ţară a tuturor românilor, afectaţi de furtunile şi inundaţiile care au...

Regional10 ore ago

Nereguli semnalate de C.A.S. Olt: Concedii medicale acordate ilegal și servicii medicale neprecizate în registrele de consultații

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a identificat mai multe nereguli în sistemul medical din județ, în urma controalelor efectuate...

Regional10 ore ago

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova este o acumulare de gaze

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj au afirmat că cauza probabilă a exploziei care a avut loc aseară la...

greyscale photo of masks on a stick greyscale photo of masks on a stick
Regional11 ore ago

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova găzduiește Concursul Județean de Teatru: „Să ne cunoaștem prin teatru

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova se pregătește să devină gazda unui eveniment captivant pentru iubitorii de artă dramatică din...

Regional11 ore ago

Universitatea din Craiova sărbătorește 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Astăzi, 18 aprilie, Universitatea din Craiova a marcat un moment deosebit în istoria sa – împlinirea a zece ani de...

brown tick on green leaf brown tick on green leaf
Regional11 ore ago

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? (INTERVIU)

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el în Craiova. La Spitalul de Boli Infecțioase...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON