Connect with us

National

Ţările Uniunii Europene au aprobat definitiv interzicerea motoarelor cu combustie la maşinile noi, din 2035

Published

on

Ţările Uniunii Europene au aprobat definitiv interzicerea motoarelor cu combustie la maşinile noi, din 2035.

În ultima etapă a unui lung proces legislativ, miniştrii energiei au votat această măsură care face parte din planul comunitar de a obţine neutralitatea emisiilor de carbon la jumătatea secolului.

Textul validat ieri la Bruxelles pune efectiv capăt producţiei de vehicule pe benzină, diesel şi hibride, în favoarea celor integral electrice, cu o excepţie negociată intens de Germania, marele producător auto al Uniunii, după cum relatează corespondentul RRA, Bogdan IsopescuÎn paralel, negociatorii Parlamentului European şi ai statelor membre au convenit în privinţa extinderii reţelei de staţii de încărcare electrică de pe autostrăzi. Până în 2026, staţiile de alimentare pentru maşinile electrice trebuie instalate la fiecare 60 de km pe toate axele rutiere principale, iar până în 2030 şi pe autostrăzile secundare.

Compromisul convenit de negociatori stabileşte obiective minime obligatorii pentru fiecare ţară în parte pentru infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice şi a celor cu hidrogen.