Connect with us

Fapt divers

„Tezaur Uman Viu” pentru doi meșteri populari din Olt

Published

on

Foto: Realitatea Oltului

Alți doi meșteri populari din Olt vor primi titlul de Tezaur Uman Viu pentru județ din partea Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Imaterial de pe lânga Ministerul Culturii și Identitații Naționale. Distincția va fi acordata astăzi meșterilor Constantin Nițu din Poboru și Gheorghe Tanase din Corbu. 
Constantin Nițu, profesor la Școala Populară de Artă Slatina timp de zeci de ani, la secția externă din Poboru, specializarea țesut și cusut, este unul dintre colecționarii de seamă ai județului Olt. Casa sa din satul Cornățelu adăpostește o impresionantă colecție etnografică de costume femeiești și țesături (scoarțe, ștergare, fețe de masă, bete, brâie, etc.), adunate de-a lungul vieții de la sătenii din zonă, sau creații proprii.

Gheorghe Tănase, din Corbu, este unul dintre foarte puținii creatori populari al căror meștesug ține de prelucrarea artistică a lemnului.  Singurii meșteri populari din Olt care au primit acest titlu, în 2015, sunt cojocarul Dumitru Liceanu de la Vădastra și vătaful călușarilor din Oporelu, Petre Feraru. 


Continue Reading
%d blogeri au apreciat: