Connect with us

Regional

Toamna isi intra in drepturi

Temperaturile vor scadea sub normalul termic! Afla cum se prezinta vremea in aceasta saptamana.

Published

on

Ca o caracterizare generală pentru tot ansamblul săptămânii viitoare: Vremea se va răci treptat devenind mai rece decât de normalul termic, începând de joi. Temperatura aerului va fluctua uşor de la o zi la alta.

Distingem 2 intervale de prognoză:

Primul interval 7 – 9 septembrie 2015 (de luni până miercuri, prognoza oficială a CMR Oltenia)

Vremea se va răci treptat, dar va rămâne apropiată de normalul termic. Cerul va fi variabil. Vântul va sufla slab până la moderat cu intensificări din sectorul vestic, locale luni și izolate marți. Temp. Max: 20…27 de grade. Temp. min. 5…13 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelei de luni (22…27 de grade), iar cele mai scăzute miercuri dimineața (5…11 grade).

Al doilea interval 10 – 13 septembrie 2015 (de joi până duminică estimare realizată cu ajutorul modelelor de prognoză)

Vremea va continua să se răcească treptat devenind mai rece decât normalul termic. Cerul va fi variabil și va deveni mai mult acoperit începând din după-amiaza de vineri până sâmbătă la prânz. În acest interval pe arii extinse vor cădea ploi care vor avea și caracter de aversă, se vor produce descărcări electrice și intensificări de vânt. Vântul va sufla slab până la moderat cu intensificări izolate. Temperatura aerului va scădea de la o zi la alta. Temp. Max: 16…24 de grade. Temp. min. 6…17 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra în cursul zilelor de joi și duminică (19…24 de grade), iar valorile cele mai scăzute în cursul dimineţii de duminică (min 6…11 grade).

Prognoza agrometeorologică pentru Oltenia (pentru 7 – 13 septembrie 2015)

Sub aspect termic, pe ansamblu, în primele trei zile din acest interval va predomina o vreme apropiată de normal, apoi în ultimele 4 zile va deveni ușor mai scăzută decât normalul termic. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 20…26°C, în primele 3 zile ale perioadei, şi 17…22°C, spre sfârşitul intervalului, limite ușor mai mici decât mediile multianuale. Temperatura medie diurnă a solului pe adâncimea de 5 cm va înregistra valori de 22…29°C, valori favorabile pentru pregătirea patului germinativ și însămânțarea culturilor de rapiță și orz de toamnă. Cantităţile de apă care se vor înregistra în intervalul 11-12 septembrie vor fi semnificative.

Caracteristici agrometeorologice

Conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 cm / ogor, va prezenta valori scăzute, seceta pedologică fiind moderată pe o bună parte a teritoriului agricol, cu excepţia unor suprafeţe mai ales din estul Olteniei, unde rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare până la optim.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole.

În condițiile agrometeorologice menționate, pe arealele agricole unde se mențin deficite de apă în sol, la culturile prășitoare neirigate (porumb și floarea-soarelui), starea de vegetație a plantelor se va deprecia în continuare. În funcție de data semănatului,  floarea-soarelui își va definitiva maturitatea în ceară (90-100%), continuându-se maturitatea deplină (10-100%) și recoltarea. La cultura de porumb se vor semnala fazele de maturitate în ceară (50-100%), maturitate deplină (20-100%) și recoltare. Sfecla de zahăr se va afla predominant în fazele de îngroşarea axei hipocotile (70-100%) și acumulare a zahărului în rădăcină (50-100%). În principalele bazine specializate, cartoful va parcurge creșterea tuberculilor și uscarea vrejilor, precum și maturitatea deplină și recoltarea la soiurile tardive. La speciile pomi-viticole se vor înregistra creșterea și dezvoltarea boabelor/fructelor, acumularea zaharurilor, coacerea și recoltarea la soiurile de sezon. Cultura de rapiţǎ semănată până la această data va înregistra primele faze de vegetaţie (germinare-răsărire). Totodatǎ, se vor continua lucrǎrile de semǎnat. În zilele cu precipitații, lucrările agricole în câmp (recoltarea fructelor, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, precum şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturii de rapiţă), vor fi sistate temporar.

 

RECOMANDĂRI DE SPECIALITATE

– Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la culturile prășitoare și pomi-viticole;

– Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;

– Pregătirea terenurilor în vederea înființării culturilor de toamnă din prima epocă (rapiță și orz), în special pe suprafeţele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului în stratul arabil;

– Lucrări de întreţinere la speciile pomi-viticole.

 

Apreciere privind evoluţia vremii pentru intervalul 14-21 septembrie 2015 realizată cu ajutorul modelelor de prognoză

Estimările actuale arată că:

– Vremea se va menține ușor mai rece decât normalul termic. Cerul va fi variabil. În datele de 18 și 19 septembrie vor fi condiții de ploi slabe izolate. Maxime termice între 19…26 de grade și minime între 5 și 13 grade. Valorile mai ridicate se vor înregistra data de 15 septembrie (între 21 – 26 de grade). Cele mai scăzute valori vor fi în dimineata de 19 septembrie (cu minime între 5-10 grade).

 

Faţă de cele spuse la această oră se vor produce unele decalaje în timp. De aceea este bine să ascultaţi cu atenţie RADIO OLTENIA Craiova şi despre evoluţia vremii în Oltenia, veţi avea cele mai bune informaţii în timp util.

Continue Reading

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

ASCULTA LIVE

%d blogeri au apreciat: