Connect with us

National

Trecem la ora de vară!

Modificarea orei are consecințe serioase asupra psihicului și sănătății oamenilor.

Published

on

Anual, în ultima duminică a lunii martie, România trece la ora de vară. Ora de vară 2017 pică în noaptea de 25 spre 26 martie, când ora 3.00 va deveni ora 4.00. Astfel, ziua de 26 martie 2017 va avea 23 de ore în loc de 24.

ORA DE VARĂ 2017. Ceasurile se vor da înainte în același timp în toate țările Uniunii Europene.

Ora de vară 2017 în România

România a aderat la ora de vară pentru prima dată în anul 1932. Între anii 1943-1979 practica trecerii la ora de vară a fost suspendată, conform libertatea.ro. Abia în anul 1997 România a intrat în rândul celorlalte țări europene care aderau la ora de vară în ultima duminică din luna martie, iar acest lucru este valabil și în prezent.

Cum ne afectează această schimbare

Modificarea orei are consecințe serioase asupra psihicului și sănătății oamenilor, indiferent că este cea de vară sau de iarnă. Organismul are nevoie de o perioadă de acomodare. Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și odată cu el pot surveni și dereglări hormonale. Melatonina, hormonul responsabil tocmai cu reglarea ceasului biologic al organismului, va suferi cele mai multe modificări.

Ba mai mult decât atât, în perioada imediat următoare trecerii la ora de vară au loc mai multe accidente rutiere decât în mod normal, conform studiilor. Trecerea la ora de vară favorizează apariția oboselii și a lipsei de atenție în cazul multor persoane. 

 În cât timp se adaptează organismul la ora de vară

Medicii spun că oamenii au nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta la ora de vară, deoarece trebuie să se trezească cu o oră mai devreme decât s-au obişnuit. Pentru cei care suferă de anumite probleme de sănătate, efectele schimbării ritmului biologic ar putea fi mai serioase.

Un studiu australian din 2008 a descoperit că riscul bărbaţilor de a se sinucide la câteva săptămâni după trecerea la ora de vară este mai mare decât în restul anului, conform Mediafax.

Continue Reading

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON

ASCULTA LIVE

%d blogeri au apreciat: