Connect with us

Evenimente

Tunelul Gotthard cel mai lung tunel din lume

Tunelul Gotthard este un tunel de cale ferată care străpunge masivul Gotthard. Mai există și un tunel similar, dar care este destinat circulației rutiere.

Published

on

Tunelul Gotthard este un tunel de cale ferată care străpunge masivul Gotthard. Mai există și un tunel similar, dar care este destinat circulației rutiere.

tunel

Având o lungime de 57 de kilometri, tunelul de cale ferată  leagă Italia de Elveţia pe direcţia nord-sud,  străbate masivul elveţian Gotthard şi  permite reducerea substanţială a timpului de călătorie între cele două ţări. Astfel, o călătorie de la Zürich la Milano, în nordul Italiei, are o durată de numai două ore şi 40 de minute, cu aproximativ o oră mai puţin ca în trecut.    În plus, şi trenurile de marfă  circula prin Tunelul de bază Gotthard cu o viteză mai mare, iar darea lui în folosinţă a permis şi decongestionarea traficului în zonă.

Zilnic trec prin tunel 260 de trenuri de marfă și 65 de trenuri de pasageri. Inaugurarea tunelului a dus la o creştere a turismului în zonă, în special în ceea ce priveşte excursiile de o zi. Potrivit unor estimări, numărul pasagerilor ar putea ajunge până în 2020 la 15.000 pe zi, faţă de 9.000, cât este în prezent. Fiindcă multe zone vor deveni uşor accesibile, se aşteaptă şi o creştere a valorii imobilelor din regiune.
Conceptul acestui tunel îi aparţine inginerului elveţian Carl Eduard Gruner şi datează din anul 1947. Gruner, care a încetat din viaţă în 1984, la vârsta de 79 de ani, a anticipat că proiectul ar putea fi finalizat la începutul secolului XXI. Cu o întârziere de 16 ani, grandiosul său proiect, a devenit realitate.

sursa text: wikipedia.org

sursa foto: adevarul.ro

Continue Reading
%d blogeri au apreciat: