Connect with us

International

Turcia: partidul islamist al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a suferit cea mai severă înfrângere

Published

on

În Turcia, partidul islamist al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a suferit cea mai severă înfrângere electorală de când a preluat guvernarea, în urmă cu mai bine de 20 de ani, transmite Reuters.

Alegerile locale de ieri au consolidat şi statutul primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, de principal rival al lui Recep Tayyip Erdogan. Potrivit rezultatelor parţiale, Imamoglu a câştigat detaşat alegerile din cel mai mare oraş al Europei, obţinând cu 10 procente mai mult decât contracandidatul său.

Partidul Republican al Poporului, din care Imamoglu face parte, şi-a menţinut controlul şi asupra capitalei Ankara şi a câştigat alegerile în 15 alte oraşe din întreaga ţară. La nivel naţional, Partidul Republican al Poporului a obţinut cu 1% mai multe voturi decât AKP.

Imamoglu a ajuns în atenţie în 2019, când a câştigat alegerile din Istanbul, oraş ce fusese condus de primari AKP timp de un sfert de secol. Pierderea popularităţii AKP a fost cauzată şi de criza economică din Turcia, care se confruntă cu o inflaţie de 70% pe an.