Connect with us

International

Turcia și Siria: Peste 6.000 de replici, după seismul din 6 februarie

Published

on

Devastatorul cutremur de pământ, care s-a produs, pe 6 februarie, în apropiere de graniţa dintre Turcia şi Siria, a fost urmat de peste 6.000 de replici, a anunţat, astăzi, Agenţia turcă pentru Gestionarea Dezastrelor Naturale (AFAD), citată de DPA, potrivit Agerpres. Au fost înregistrate replici seismice „la fiecare trei sau patru minute” după cutremurul iniţial, iar aproximativ 40 dintre ele au avut magnitudini de peste 5, a declarat Orhan Tatar, directorul agenţiei, în faţa jurnaliştilor de la Ankara.
Specialiştii în seismologie se aşteaptă ca astfel de replici să se producă şi în perioada următoare, care îi vor afecta pe localnici. Oficialul turc i-a îndemnat pe rezidenţii din zonele afectate să nu se apropie de clădirile avariate şi a adăugat că autorităţile de resort încă analizează distrugerile produse la nivelul infrastructurilor strategice, inclusiv baraje de acumulare şi tuneluri.
Devastatorul seism de la începutul lunii februarie a ucis zeci de mii de oameni, a distrus sau a avariat aproximativ 150.000 de clădiri şi a lăsat alte zeci de mii de persoane fără locuinţe, în sud-estul Turciei.
Potrivit agenţiei de presă Reuters, bilanţul acestor seisme a depăşit 46.000 de morţi. Oficialii din Turcia și Siria se aşteaptă ca bilanţul victimelor să crească, în zilele următoare, întrucât numeroase persoane sunt, în continuare, dispărute.