Connect with us

Regional

UMF Craiova găzduiește conferința de presă „Obezitatea – problemă de sănătate publică”

Published

on

Potrivit ultimelor date publicate de World Obesity Atlas pentru anul 2024, pandemia de obezitate continuă să se agraveze la nivel global, cu prognoze sumbre pentru viitorul apropiat. Conform raportului, în absența unor măsuri decisive pentru combaterea acestei probleme de sănătate publică, peste 54% din populația lumii, adică peste 3.3 miliarde de oameni, vor fi obezi sau supraponderali până în 2035.

Prevalența obezității în rândul copiilor și tinerilor cu vârste cuprinse între 5 și 19 ani este de asemenea în creștere alarmantă. De la 175 de milioane de cazuri în 2020, se estimează că numărul acestora va crește la 380 de milioane în următorii 11 ani.

În contextul acestei crize globale de sănătate, specialiștii din România atrag atenția asupra unei creșteri semnificative a obezității și supraponderii în rândul copiilor, comparativ cu populația adultă. Conform datelor specializate, rata anuală de creștere a numărului de persoane adulte cu indice de masă corporală asociat supraponderii sau obezității în România este de 0.2%, în timp ce în rândul copiilor aceasta este de 3.1%.

În lumină acestei alarmante situații globale și locale, Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova (UMF Craiova) devine partener instituțional pentru combaterea obezității, organizând miercuri, 10 iulie, conferința de presă intitulată „Obezitatea – problemă de sănătate publică”. Evenimentul face parte din proiectul „Controlează Obezitatea”, inițiat de UMF Carol Davila din București.

La conferința de presă vor participa numeroși lideri din domeniul medical și administrativ, printre care se numără Dorin-Cosmin Vasile, Președintele Consiliului Județean Dolj, Prof. univ. dr. Dan Gheonea, Rector al UMF Craiova și specialist în Gastroenterologie, și Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, Prorector al UMF „Carol Davila” și expert în Endocrinologie.

De asemenea, vor fi prezenți și alți profesioniști de renume din sistemul medical românesc, precum Conf. univ. dr. Mihaela Vladu și Conf. univ. dr. Ionuț Donoiu, șefi ai clinicilor de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, respectiv Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova. Evenimentul va fi completat de contribuțiile Șef lucr. dr. Beatrice Mahler, Manager al Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, și Șef lucr. dr. Gindrovel Dumitra, Vicepreședinte al Societății Naționale de Medicina Familiei.

Conferința de presă servește și ca preambul pentru ediția 2025 a Congresului Craiova Connects, un eveniment prestigios dedicat managementului obezității. Întâlnirea va aduna medici din diverse specialități medicale, determinați să dezvolte strategii eficiente pentru combaterea acestei epidemii de sănătate publică.

Evenimentul este deschis pentru presă și public și are scopul de a evidenția eforturile comune ale comunității medicale în lupta împotriva obezității, o problemă de sănătate din ce în ce mai urgentă în societatea contemporană.

Sursă text & foto: Departamentul Informare, promovare, mediatizare – Universitatea de Medicină și Farmacie Craiova