Connect with us

Evenimente

Un băiat de 15 ani din Târgu Mureș a primit o inimă nouă. Cine a fost donatorul

În cazul intervenției de marți, care a…

Published

on

Într-o Românie în care sistemul de sănătate suferă, marți seară, un băiat de 15 ani a primit o inimă nouă și, odată cu ea, o nouă șansă la viață.

Crunt este că vorbim despre primul transplant cardiac în cazul unui copil după șapte ani de pauză. Iar medicii atrag atenția că s-a ajuns în această situație pentru că donatorii sunt foarte puțini.

În cazul intervenției de marți, care a avut loc la Institutul pentru Boli Cardiovasculare și Transplant din Târgu Mureș, donatorul a fost un băiat de 14 ani, victimă a unui accident de circulație.

Inima prelevată de la un băiat de 14 ani implicat într-un grav accident de circulaţie a fost dusă cu un elicopter SMURD de la Oradea la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş. Acolo, echipa de medici condusă de profesorul Horatziu Suciu l-a pregătit pe adolescentul de 15 ani, care suferea de insuficienta cardiacă şi avea nevoie disperată de un transplant cardiac.

Tatăl pacientului: „Am primit ştirea ieri după masă prin telefon să fim pregătiţi să ajungem. Era pe lista prioritară pentru că boala putea să se agraveze în orice moment.”

După cinci ore, medicii au ieşit din sala de operaţie.

Dr. Radu Căpâlna, medic IBCVT: „Am reuşit să prelungim viaţa unui copil. Când e vorba de copil, este cu totul altceva. E o satisfacţie în plus.”

Prof.dr. Horaţiu Suciu, şef clinica IBCVT Târgu Mureş: „Donatorii la aceasta grupă de vârstă sunt foarte rari şi aici aş vrea să subliniez dacă se poate o apreciere pentru gestul nobil al familiei care a fost de acord să doneze.”

Băiatul de 15 ani este primul copil, după şapte ani, care a primit o inimă nouă.

Prof.dr. Horaţiu Suciu, şef clinica IBCVT Târgu Mureş: În 2011 am mai făcut transplant la o fetiţă de trei ani, de atunci nu-mi aduc aminte să fi fost încă un copil donator.”

Primele 24 de ore sunt decisive pentru starea adolescentului, spun doctorii, care sunt însă optimişti.

 

Sursa: Pro TV