Connect with us

Fapt divers

„Un corp” uriaș din granit de pe fața nevăzută a Lunii ascunde indicii despre vulcani antici

Published

on

Granitul din partea îndepărtată a Lunii aduce noi dovezi că această zonă a avut parte cândva de activitate vulcanică.

Granitul din partea îndepărtată a Lunii a fost găsit sub o caracteristică potențial vulcanică numită Compton-Belkovich. Această caracteristică s-a format probabil ca rezultat al răcirii magmei care a alimentat erupțiile vulcanilor selenari în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde de ani.

Găsirea urmelor de activitate vulcanică în această regiune a Lunii nu este complet neașteptată, deoarece cercetătorii au bănuit de mult timp că această zonă este un complex antic de vulcani. Ceea ce a surprins echipa, însă, este cât de mare este acest petic de magmă răcită, cu o lățime estimată la aproximativ 50 de kilometri.

Descoperirea acestui corp mare de granit sub complexul vulcanic Compton-Belkovich i-ar putea ajuta pe oamenii de știință să explice modul în care s-a format crusta selenară în istoria timpurie a satelitului nostru natural.

Granitul din partea îndepărtată a Lunii ar fi alimentat cândva vulcani

Descoperirea corpului de granit a fost făcută de o echipă de oameni de știință condusă de cercetătorul Matthew Siegler, de la Institutul de Științe Planetare din SUA, folosind date culese de Lunar Reconnaissance Orbiter al NASA.

Datele produse de orbiter i-au permis echipei să măsoare temperaturile de sub suprafața Compton-Belkovich. Datele au arătat că se generează căldură care ar putea proveni din elementele radioactive care există pe Lună doar sub formă de granit ,  o rocă magmatică găsită în „instalațiile” vulcanilor sub formă de „batolit”, formațiuni de rocă subterane create atunci când magma se răcește fără a erupe, explică Space.com.

„Orice corp mare de granit pe care îl găsim pe Pământ obișnuia să hrănească un număr mare de vulcani, la fel cum un sistem mare alimentează astăzi vulcanii Cascade din nord-vestul Pacificului”, a spus Siegler într-un comunicat.

„Batoliții sunt mult mai mari decât vulcanii pe care îi hrănesc la suprafață. De exemplu, munții Sierra Nevada sunt un batolit, rămași dintr-un lanț vulcanic din vestul Statelor Unite care a existat cu mult timp în urmă”. a spus cercetătorul.

Ce condiții se găseau pe satelitul nostru natural cu mult timp în urmă?

Formarea granitului pe Pământ este, de obicei, rezultatul apei și al plăcilor tectonice, care creează suprafețe mari de rocă topită numite corpuri de topire sub suprafața planetei noastre. Deși comune pe Pământ, graniturile sunt mult mai rare pe Lună, ca urmare a absenței atât a apei, cât și a plăcilor tectonice.

Asta înseamnă că această descoperire ar putea indica condițiile la nivel local sau global găsite pe Lună atunci când aceasta a prezentat activitate vulcanică.

„Dacă nu există apă, este nevoie de situații extreme pentru a face granit. Așadar, iată acest sistem fără apă și fără plăci tectonice ,  dar cu granit. Exista apă pe Lună,  cel puțin în acest loc? Sau doar era deosebit de cald?”, s-a întrebat Siegler.

Descoperirile echipei sunt discutate într-o lucrare publicată în revista Nature.

sursa: descopera.ro