️️ 🍂️️ 💝 ️️ 🌟
Connect with us

Fapt divers

Un meteorit prăbușit în Marea Britanie dezvăluie originile apei de pe Pământ

Published

on

Un meteorit prăbușit în 2021 în Marea Britanie a dovedit că originile apei de pe Pământ se află în asteroizi. Apa acoperă trei sferturi din suprafața Pământului și a fost crucială pentru apariția vieții, dar originile sale au rămas un subiect intens dezbătut în rândul comunității științifice.

O rocă veche de 4,6 miliarde de ani, care s-a prăbușit în 2021 pe o alee din Gloucestershire, a dezvăluit unele dintre cele mai convingătoare dovezi de până acum, conform cărora apa a ajuns pe Pământ datorită asteroizilor din afara Sistemului Solar.

Meteoritul Winchcombe, unul dintre „cele mai curate”, disponibile pentru analiză, a oferit oamenilor de știință „o privire tentantă înapoi în timp, până la compoziția inițială a Sistemului Solar de acum 4,6 miliarde de ani”, a declarat dr. Ashley King, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Londra și autor al unei noi lucrări despre această rocă spațială, citat de The Guardian.

Cum au contribuit asteroizii la apariția apei pe Pâmânt?

O teorie dominantă este aceea conform căreia Pământul a fost arid atunci când s-a format, deoarece regiunea interioară a Sistemului Solar era prea fierbinte pentru ca apa să se condenseze. Limita regiunii unde s-ar fi putut format gheața la începutul apariției Sistemului Solar este cunoscută ca linia înghețată și se află în centura modernă de asteroizi. Oamenii de știință cred că apa ar fi putut ajunge pe Pământ mai târziu, plouând cu meteoriți înghețați și generând astfel impacturi mari.

Cu toate acestea, există teorii care se contrazic, printre care și aceea că apa a fost adusă de comete, alcătuite în mare parte din gheață și praf, sau de alte corpuri similare.

Ultima analiză adaugă greutate teoriei că asteroizii au avut o contribuție importantă în ceea ce privește apa de pe Pământ. Cea mai mare parte a meteoritului Winchcombe a fost recuperată la doar câteva ore după ce spectaculoasa sa minge de foc a luminat cerul Marii Britanii în februarie 2021.

Una dintre cele mai mari bucăți ale sale a fost descoperită pe aleea reședinței familiei Wilcock, iar câteva bucăți mai mici au fost găsite în grădinile din apropiere.

Meteoritul Winchcombe, o potențială dovadă a teoriei că apa terestră provine de la asteroizi

Meteoritul Winchcombe este primul meteorit de condrită carbonacee – cea mai veche clasă de meteoriți, care conține materiale prezente în timpul formării Sistemului Solar și care a fost găsit în Marea Britanie. În mod crucial, acesta a fost preluat la câteva ore după ce a fost detectat, înainte de căderea unor precipitații și a fost analizat aproape imediat, fapt ce îl face un specimen rar necontaminat.

Meteoritul a fost, de asemenea, înregistrat de 16 camere video dedicate meteoriților, precum și de numeroase camere video cu sonerii și camere de bord, ceea ce înseamnă că oamenii de știință au putut produce o traiectorie precisă a locului de unde a venit din Sistemul Solar.

În schimb, majoritatea celor 70.000 de meteoriți cunoscuți au fost găsiți fără ca impactul lor să fie înregistrat – în unele cazuri, la milioane de ani după ce au aterizat.

Analiza, publicată în jurnalul Science Advances, concluzionează că meteoritul își are originea într-un asteroid de undeva de lângă Jupiter. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, că raportul dintre izotopii de hidrogen din apă se aseamănă foarte mult cu compoziția apei de pe Pământ.

Asteroizi similari au contribuit la dezvoltarea vieții pe Terra

„Meteoriții precum cel din Winchcombe se potrivesc destul de bine cu apa din oceanele Pământului și sugerează că asteroizii au fost principală sursă de apă”, a spus dr. Ashley King.

Extractele din meteoritul din Winchcombe conțin, de asemenea, aminoacizi extratereștri – molecule prebiotice care sunt elemente fundamentale pentru originea vieții.

Deoarece compoziția meteoritului din Winchcombe este atât de bine conservată, analiza sugerează că asteroizi similari au jucat un rol important în furnizarea ingredientelor necesare pentru a da startul oceanelor și vieții pe Terra timpurie.

sursa: descopera.ro

Continue Reading

Fapt divers

Fascinanta călătorie în jurul lumii a lui Fernando Magellan a fost una dintre marile provocări ale omenirii

Fernando Magellan (în unele surse, Ferdinand Magellan) a rămas cunoscut în istorie ca fiind primul explorator european care condus o expediție în jurul lumii, primul care a descoperit o cale de acces din Atlantic către „Marea Sudului a lui Balboa” (Pacificul) prin periculoasa strâmtoare din Țara de Foc și primul care s-a încumetat să traverseze imensa și pustia întindere de apă a oceanului Pacific.

Published

on

Fernando Magellan (în unele surse, Ferdinand Magellan) a rămas cunoscut în istorie ca fiind primul explorator european care condus o expediție în jurul lumii, primul care a descoperit o cale de acces din Atlantic către „Marea Sudului a lui Balboa” (Pacificul) prin periculoasa strâmtoare din Țara de Foc și primul care s-a încumetat să traverseze imensa și pustia întindere de apă a oceanului Pacific.

La 28 noiembrie 1520, exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele.

Exploratorul portughez Fernando Magellan (1480-1521) a pornit din Spania în anul 1519, cu o flotă de doar cinci corăbii, pentru a găsi un traseu maritim prin vest către Insulele Mirodeniilor. În decursul călătoriei sale, Magellan a trecut prin strâmtoarea care-i poartă azi numele devenind primul om care a înconjurat planeta pe mări şi oceane.

Pe data de 10 august 1519, Fernando Magellan a preluat comanda flotei de caravelle intitulată Armada De Mollucas. Magellan comanda nava Trinidad, find urmat de alte patru vase: San Antonio, Concepcion, Victoria şi Santiago. Expediţia s-a dovedit a fi peste măsură de lungă şi anevoioasă, doar Victoria întorcându-se trei ani mai tărziu, cu un echipaj de doar 18 oameni din cei 270 îmbarcaţi iniţial pe cele cinci corăbii.

Peste circa 5 săptămâni, flota ajugea în America de Sud. Trei corăbii au navigat spre sud în căutarea unei ipotetice strămtori, care să le permită trecerea în Oceanul Pacific. Flota a acostat în San Julian, unde echipajul s-a răsculat împotriva sa, în ziua de Paşti a anului 1529. Magelan a reuşit înăbuşirea revoltei, fiind obligat să-l execute pe unul dintre căpitanii adjuncţi. Între timp, navigatorul portughez a trimis nava Santiago înainte pentru a explora ruta maritimă aleasă. Doar că Santiago s-a scufundat în urma unei furtuni. Cinci luni mai târziu, când sezonul furtunilor părea să se fi domolit, Magellan şi corăbiile rămase au părăsit portul San Julian.

Pe data de 21 octombrie 1520 Fernando Magellan a traversat strâmtoarea care-i poartă şi astăzi numele. Trecerea prin strâmtoare s-a dovedit a fi periculoasă, mulţi marinari continuând să protesteze. Atunci, echipajul de pe San Antonio s-a răsculat şi s-a îndreptat înapoi spre Spania.

Magellan rămăsese doar cu trei corăbii. Căpitanul şi-a continuat drumul, astfel încât în luna noiembrie a aceluiaşi an, el şi oamenii săi erau primii europeni care vedeau Oceanul Pacific, pe care însăşi Magellan l-a botezat Pacifico, în amintirea apelor sale calme şi relativ liniştite comparativ cu periculosul Atlantic.

sursă: descopera.ro

Continue Reading

Fapt divers

De ce bărbații îmbătrânesc mai repede decât femeile?

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Fapt divers

Petre Ispirescu – Nu a făcut niciun an de şcoală, a fost la închisoare şi până la 50 de ani nu a părăsit niciodată localitatea natală

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Fapt divers

Răcelile NU se tratează cu antibiotice

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Evenimente

Țigările electronice produc leziuni pulmonare!

Fumătorii de țigări electronice și tutun încălzit au pe plămâni leziuni similare cu cele de la COVID

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Fapt divers

Suntem 8 miliarde!

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Fapt divers

Povestea omului care va trăi 1.000 de ani și a miliardarilor care se visează nemuritori

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

Fapt divers

Marea Britanie: Camilla, regina consoartă, are o nouă monogramă

Published

on

(mai mult…)

Continue Reading

%d blogeri au apreciat: