Connect with us

Fapt divers

Un nou studiu dezvăluie unde sunt stocate fragmentele de memorie

Published

on

Photo by Robina Weermeijer on Unsplash

Potrivit unor cercetări recente, amintirile complexe din creier sunt alcătuite dintr-un întreg și părțile sale. Hipocampul, o parte a creierului despre care s-a crezut mult timp că este sediul memoriei, este locul în care se păstrează experiența generală, dar detaliile specifice sunt analizate și stocate într-o altă parte a creierului, cortexul prefrontal. În viitor, această separare asigură faptul că expunerea la orice indiciu va fi suficientă pentru a activa cortexul prefrontal, care va accesa apoi hipocampul pentru a-și aminti întreaga amintire.

Lucrarea, publicată în revista Nature, arată cum creierul procesează amintirile în moduri diferite și oferă o nouă perspectivă asupra întregului proces prin care acestea sunt reamintite, proces mai puțin înțeles decât stocarea memoriei.

Oamenii de știință au învățat șoarecii să asocieze diferite încăperi, care erau compuse din diferite combinații de indicii senzoriale, ca experiențe pozitive sau negative. Mai târziu, fiind impulsionați de un miros sau de un sunet specific, șoarecii au putut să-și amintească experiența mai amplă și au știut dacă să aștepte cu bucurie apă cu zahăr sau să se ferească de un puf de aer enervant.

Experimentele au demonstrat că, deși calea entorhinală-hipocampală, un circuit bine studiat care implică hipocampul și regiunea înconjurătoare, este esențială pentru formarea și stocarea experiențelor, caracteristicile senzoriale individuale sunt trimise către neuronii prefrontali.

Cercetătorii spun că aceste descoperiri au implicații pentru tratamentul unor afecțiuni precum boala Alzheimer, unde se crede că deficiențele sunt legate mai mult de reamintire decât de stocare.

Sursă text: scitechdaily.com

%d blogeri au apreciat: