Connect with us

Fapt divers

Un obiect spiralat bizar, observat în timp ce se învârte în jurul centrului Căii Lactee. Ce ar putea fi?

Published

on

Astronomii au aruncat o privire în centrul Căii Lactee și au descoperit ceea ce pare a fi o galaxie spirală în miniatură, care se învârte delicat în jurul unei singure stele mari.

Steaua – aflată la aproximativ 26.000 de ani lumină de Pământ, în apropierea centrului galactic dens și prăfuit – este de aproximativ 32 de ori mai masivă decât Soarele și se află în interiorul unui disc enorm de gaz învolburat, cunoscut sub numele de „disc protostelar”.

Astfel de discuri sunt foarte răspândite în Univers, servind drept combustibil stelar care ajută stelele tinere să se transforme în sori mari și strălucitori în decursul a milioane de ani.

Dar astronomii nu au mai văzut niciodată unul ca acesta: o galaxie în miniatură, care orbitează periculos de aproape de centrul galaxiei noastre.

Cum a apărut această mini-spirală și mai există și altele ca aceasta? Răspunsurile ar putea să se afle într-un obiect misterios, de aproximativ trei ori mai masiv decât Soarele Pământului, care se ascunde chiar în afara orbitei discului spiralat, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Astronomy.

Centrul galaxiei noastre, supraîncărcat cu spirale în miniatură?

Folosind observații de înaltă definiție realizate cu ajutorul telescopului Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile, cercetătorii au descoperit că discul nu pare să se deplaseze într-un mod care i-ar da o formă naturală de spirală, scrie Live Science.

Mai degrabă, au scris ei, discul pare să fi fost literalmente agitat de o cvasi-coliziune cu un alt corp – posibil obiectul misterios de mărimea unui soare triplu care este încă vizibil în apropiere.

Ei au descoperit că, dacă obiectul ar fi urmat o anumită traiectorie, ar fi putut trece pe lângă disc cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, perturbând praful suficient de mult pentru a rezulta forma spiralată pe care o vedem astăzi.

Primele observații ale unui disc protostelar din centrul galactic

„Potrivirea între calculele analitice, simularea numerică și observațiile ALMA oferă dovezi solide că brațele spiralate din disc sunt relicve ale trecerii obiectului intrus”, a declarat într-un comunicat co-autorul studiului, Lu Xing, cercetător asociat la Observatorul Astronomic din Shanghai al Academiei Chineze de Științe.

Pe lângă faptul că oferă primele imagini directe ale unui disc protostelar din centrul galactic, acest studiu arată că obiectele externe pot biciui discurile stelare în forme spiralate observate de obicei doar la scară galactică.

Și pentru că centrul Căii Lactee este de milioane de ori mai dens, este probabil ca astfel de evenimente să se întâmple în centrul galactic destul de regulat, au declarat cercetătorii.

Asta înseamnă că centrul galaxiei noastre ar putea fi supraîncărcat cu spirale în miniatură, care așteaptă doar să fie descoperite, însă este posibil ca oamenii de știință să nu ajungă la ele pentru mult timp.

sursa: descopera.ro

%d blogeri au apreciat: