Connect with us

Fapt divers

Un obiect spiralat bizar, observat în timp ce se învârte în jurul centrului Căii Lactee. Ce ar putea fi?

Published

on

Astronomii au aruncat o privire în centrul Căii Lactee și au descoperit ceea ce pare a fi o galaxie spirală în miniatură, care se învârte delicat în jurul unei singure stele mari.

Steaua – aflată la aproximativ 26.000 de ani lumină de Pământ, în apropierea centrului galactic dens și prăfuit – este de aproximativ 32 de ori mai masivă decât Soarele și se află în interiorul unui disc enorm de gaz învolburat, cunoscut sub numele de „disc protostelar”.

Astfel de discuri sunt foarte răspândite în Univers, servind drept combustibil stelar care ajută stelele tinere să se transforme în sori mari și strălucitori în decursul a milioane de ani.

Dar astronomii nu au mai văzut niciodată unul ca acesta: o galaxie în miniatură, care orbitează periculos de aproape de centrul galaxiei noastre.

Cum a apărut această mini-spirală și mai există și altele ca aceasta? Răspunsurile ar putea să se afle într-un obiect misterios, de aproximativ trei ori mai masiv decât Soarele Pământului, care se ascunde chiar în afara orbitei discului spiralat, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Astronomy.

Centrul galaxiei noastre, supraîncărcat cu spirale în miniatură?

Folosind observații de înaltă definiție realizate cu ajutorul telescopului Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) din Chile, cercetătorii au descoperit că discul nu pare să se deplaseze într-un mod care i-ar da o formă naturală de spirală, scrie Live Science.

Mai degrabă, au scris ei, discul pare să fi fost literalmente agitat de o cvasi-coliziune cu un alt corp – posibil obiectul misterios de mărimea unui soare triplu care este încă vizibil în apropiere.

Ei au descoperit că, dacă obiectul ar fi urmat o anumită traiectorie, ar fi putut trece pe lângă disc cu aproximativ 12.000 de ani în urmă, perturbând praful suficient de mult pentru a rezulta forma spiralată pe care o vedem astăzi.

Primele observații ale unui disc protostelar din centrul galactic

„Potrivirea între calculele analitice, simularea numerică și observațiile ALMA oferă dovezi solide că brațele spiralate din disc sunt relicve ale trecerii obiectului intrus”, a declarat într-un comunicat co-autorul studiului, Lu Xing, cercetător asociat la Observatorul Astronomic din Shanghai al Academiei Chineze de Științe.

Pe lângă faptul că oferă primele imagini directe ale unui disc protostelar din centrul galactic, acest studiu arată că obiectele externe pot biciui discurile stelare în forme spiralate observate de obicei doar la scară galactică.

Și pentru că centrul Căii Lactee este de milioane de ori mai dens, este probabil ca astfel de evenimente să se întâmple în centrul galactic destul de regulat, au declarat cercetătorii.

Asta înseamnă că centrul galaxiei noastre ar putea fi supraîncărcat cu spirale în miniatură, care așteaptă doar să fie descoperite, însă este posibil ca oamenii de știință să nu ajungă la ele pentru mult timp.

sursa: descopera.ro

ULTIMA ORĂ

Sport14 ore ago

Accidentare recidivantă pentru Alexandru Mitriță: Absență la debutul antrenorului Gâlcă și la meciul cu CFR Cluj

Accidentarea atacantului Universității Craiova, Alexandru Mitriță, a recidivat. Astfel, fotbalistul va rata debutul noului antrenor Constantin Gâlcă pe banca Științei,...

white and red plane beside clouds low angle photography white and red plane beside clouds low angle photography
National14 ore ago

Repatriere de urgență: Grup de copii și profesori români blocați în Dubai vor fi aduși acasă cu aeronava premierului

Ministerul român de externe face eforturi pentru aducerea în ţară a tuturor românilor, afectaţi de furtunile şi inundaţiile care au...

Regional14 ore ago

Nereguli semnalate de C.A.S. Olt: Concedii medicale acordate ilegal și servicii medicale neprecizate în registrele de consultații

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a identificat mai multe nereguli în sistemul medical din județ, în urma controalelor efectuate...

Regional14 ore ago

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova este o acumulare de gaze

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj au afirmat că cauza probabilă a exploziei care a avut loc aseară la...

greyscale photo of masks on a stick greyscale photo of masks on a stick
Regional15 ore ago

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova găzduiește Concursul Județean de Teatru: „Să ne cunoaștem prin teatru

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova se pregătește să devină gazda unui eveniment captivant pentru iubitorii de artă dramatică din...

Regional15 ore ago

Universitatea din Craiova sărbătorește 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Astăzi, 18 aprilie, Universitatea din Craiova a marcat un moment deosebit în istoria sa – împlinirea a zece ani de...

brown tick on green leaf brown tick on green leaf
Regional15 ore ago

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? (INTERVIU)

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el în Craiova. La Spitalul de Boli Infecțioase...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON