Connect with us

Fapt divers

Un studiu condus de NASA a identificat zonele din orașul New York care se scufundă

Published

on

Oamenii de știință care au folosit un radar spațial au descoperit că terenul din New York City se scufundă în ritmuri diferite din cauza factorilor umani și naturali. 

Unele părți din zona metropolitană a orașului New York se scufundă și se ridică în ritmuri diferite din cauza unor factori care variază de la practicile de utilizare a terenurilor până la ghețari dispăruți de mult timp, au descoperit oamenii de știință.

Deși schimbările de altitudine par mici – fracțiuni de centimetri pe an – acestea pot spori sau diminua riscul local de inundații legat de creșterea nivelului mării.

Noul studiu a fost publicat în Science Advances de către o echipă de cercetători de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud și de la Universitatea Rutgers din New Jersey.

Terenul se scufundă cu aproximativ 1,6 milimetri pe an

Echipa a analizat mișcarea verticală ascendentă și descendentă a terenului – cunoscută și sub denumirea de ridicare și subsidență – în zona metropolitană din 2016 până în 2023, folosind o tehnică de teledetecție numită radar interferometric cu deschidere sintetică (InSAR). Tehnica combină două sau mai multe observații 3D ale aceleiași regiuni pentru a dezvălui mișcarea sau topografia suprafeței.

Cartografiind mișcarea verticală a terenului în întreaga zonă a orașului New York, cercetătorii au constatat că terenul se scufundă cu aproximativ 1,6 milimetri pe an, în medie.

Schimbările de altitudine pot spori sau diminua riscul local de inundații

O mare parte din mișcarea observată de ei a avut loc în zone în care modificările anterioare ale suprafeței Pământului – cum ar fi recuperarea terenurilor și construirea de depozite de deșeuri – au făcut ca solul să fie mai moale și mai compresibil sub clădirile ulterioare, scrie NASA.

O parte din mișcare este cauzată, de asemenea, de procese naturale care datează de mii de ani, până la cea mai recentă eră glaciară.

În urmă cu aproximativ 24.000 de ani, o pătură de gheață uriașă s-a întins pe cea mai mare parte a Noii Anglii, iar un zid de gheață de peste 1,5 km înălțime acoperea ceea ce este astăzi Albany, în nordul statului New York. De atunci, mantaua Pământului s-a reajustat încet. Orașul New York, care se află pe un teren care a fost ridicat chiar în afara marginii stratului de gheață, se scufundă acum înapoi.

Oamenii de știință au descoperit că, în medie, zona metropolitană s-a scufundat cu aproximativ 1,6 milimetri pe an. Utilizând radarele sateliților Sentinel-1 ai ESA (Agenția Spațială Europeană), împreună cu tehnici avansate de procesare a datelor, cercetătorii au cartografiat mișcarea în detaliu și au identificat cartierele și punctele de reper – până la o pistă de aeroport și un stadion de tenis – care se scufundă mai rapid decât media.

Zona metropolitană s-a scufundat cu aproximativ 1,6 milimetri pe an

„Am realizat o hartă atât de detaliată a mișcării verticale a terenului în zona orașului New York, încât au apărut caracteristici ce nu au fost observate până acum”, a declarat autorul principal Brett Buzzanga, cercetător postdoctoral la JPL.

David Bekaert, om de știință la JPL și cercetător principal al proiectului, a declarat că urmărirea schimbărilor locale de elevație și a nivelului relativ al mării poate fi importantă pentru cartografierea inundațiilor și în scopuri de planificare. Acest lucru este deosebit de important în condițiile în care schimbările climatice ale Pământului împing oceanele mai sus în întreaga lume, ceea ce duce la evenimente de inundații deranjante mai frecvente și la exacerbarea valurilor de furtună distructive.

Echipa a identificat două puncte fierbinți notabile de cedare a terenului, situate în Queens, în același loc cu depozitele de deșeuri. Unul dintre ele, pista 13/31 de la Aeroportul LaGuardia, este în scădere cu o rată de aproximativ 3,7 milimetri pe an.

Oamenii de știință au remarcat faptul că aeroportul este supus unei renovări de 8 miliarde de dolari, menită în parte să atenueze inundațiile cauzate de creșterea apelor Oceanului Atlantic. Ei au identificat, de asemenea, Stadionul Arthur Ashe, care se scufundă cu o rată de aproximativ 4,6 milimetri pe an și care a necesitat construirea unui acoperiș ușor în timpul renovării pentru a reduce greutatea și cantitatea de tasare.

sursa: descopera.ro

ULTIMA ORĂ

Sport12 ore ago

Confruntare crucială în play-out-ul SuperLigii: FC Botoșani – FCU 1948

În runda a patra a play-out-ului SuperLigii, FC Botoșani și FCU 1948 se vor întâlni duminică, 14 aprilie, de la...

Sport12 ore ago

Victorie pentru Farul Constanța, în fața Universității Craiova

Într-un meci plin de emoție, echipa lui Gică Hagi, Farul Constanța, a reușit să obțină o victorie impresionantă împotriva Universității...

Regional12 ore ago

Dolj: De luni, încep simulările

8970 de elevi din județul Dolj sunt așteptați să participe în perioada 15-17 aprilie 2024 la simulările județene ale Evaluării...

bench reflecting in water bench reflecting in water
International13 ore ago

Inundații catastrofale în Rusia și Kazahstan: Evacuare de urgență în orașul Orenburg din regiunea Uralilor

Autorităţile ruse au ordonat evacuarea de urgenţă a locuitorilor oraşului Orenburg din regiunea munţilor Urali, după inundaţiile istorice din mai...

National13 ore ago

Ministrul Energiei subliniază nevoia de investiții în capacități de stocare pentru a susține revoluția verde din România

România se află în mijlocul unei revoluţii verzi şi sunt pregătite o mulţime de linii de finanţare pentru investiţii în...

skyscrapers with reflecting walls in modern megapolis skyscrapers with reflecting walls in modern megapolis
International13 ore ago

Comisia Europeană propune prelungirea măsurilor de ajutor de stat în contextul crizei din Ucraina

Comisia Europeană a trimis statelor membre propunerea de prelungire a măsurilor privind ajutorul de stat, după ce ele fuseseră aprobate...

crop doctor with stethoscope in hospital crop doctor with stethoscope in hospital
National13 ore ago

Creștere alarmantă a cazurilor de rujeolă în România: Aproape 800 de noi cazuri înregistrate săptămâna trecută

Aproape 800 de cazuri noi de rujeolă au fost înregistrate, săptămâna trecută, în România – arată datele comunicate de Institutul...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON