Connect with us

International

Un tribunal din Egipt a condamnat la moarte 37 de persoane

Pentru fapte de terorism

Published

on

Un tribunal din Egipt a condamnat sâmbătă la moarte 37 de persoane, pentru fapte de terorism, printre care şi pe Hisham al-Ashmawy, fost ofiţer în cadrul forţelor speciale care a dezertat şi a devenit militant islamist.

Ashmawy a fost capturat în 2018 în oraşul Derna din estul Libiei şi a fost transferat în Egipt în luna mai 2019 de autorităţi loiale comandantului militar Khalifa Haftar. Ashmawy a fost condamnat pentru mai multe capete de acuzare, inclusiv pentru organizarea unui atac în 2014 soldat cu moartea a 22 de gardieni militari în apropiere de frontiera cu Libia şi pentru implicarea într-o tentativă de ucidere a fostului ministru de interne, în 2013, se arată într-un comunicat al armatei.

Ashmawy a condus gruparea Ansar Bayt al-Maqdis, din Sinai, cea mai activă grupare militantă din Egipt înainte de a se afilia autointitulatei grupări Stat Islamic (ISIS). Ceilalţi 36 de inculpaţi judecaţi alături de Ashmawy au fost şi ei condamnaţi pentru terorism, a decis instanţa.

Aceste sentinţe au fost transmise Marelui Muftiu, cel mai înalt oficial religios islamic din Egipt. Legislaţia egipteană prevede că orice pedeapsă capitală trebuie înaintată Marelui Muftiu pentru o opinie, înainte de a fi pusă în executare. Instanţa a stabilit pentru 2 martie un nou termen pentru a confirma sentinţele pronunţate, după ce va fi primit opinia Marelui Muftiu, care însă nu are caracter obligatoriu.

În luna noiembrie, un tribunal militar îl condamnase deja pe Ashmawy la moarte într-un alt caz.

ULTIMA ORĂ

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON